Другачији од осталих, с изванредним талентом у поезији, сликању, музици, али и филмом као главним начином изражавања – опис је аустралског режисера бх. коријена Саидина Салкића, чији је филм “Чекајући Севдах” проглашен једним од десет најбољих остварења аустралске алтернативне кинематографије 2010-их.

Свој осврт на аустралску кинематографију у протеклој деценији дао је истакнути и награђивани режисер Билл Моусоулис за веб портал посвећен алтернативној кинематографији “Pure Shit Australian Cinema”, а који је за Салкића рекао да је другачији од осталих, пише Н1.

“Уствари, он је умјетник с изванредним талентом у више поља, у поезији, сликању, и музици, али филм је његов главни начин изражавања. Његов рад је негдје између аутопортрета и експерименталног филма”, истакао је Моусоулис, који подсјећа да је Салкић избјегао геноцид у земљи свог поријекла те како тај рат оставља дубок траг у његовом раду.

“Његов рад наизмјенично прати свијетло и мрачно, понекад чак и унутар истог филма: свјетлост његове регенерације у Аустралији (која укључује рођење кћерке) с мраком рата у БиХ (убиство оца, избјегнута властита смрт)”, додао је аустралски филмски стручњак говорећи о Салкићу.

Моусоулис је је груписао Слакића и Матхева Виктора Пастора међу представнике “Аустралског новог вала”, групе 14 аутора које, како је рекао, занемарују главни фестивали у земљи а који су револуционарни у свом раду.

Преузето:  Моја БиХ