Инжењерка године 2019. у Словенији постала је др. Аида Камишалић Латифић, предавачица и истраживачица на Факултету електротехнике и информатике Универзитета у Марибору, извјештавају словеначки медији.

“Могу ти узети све осим знања”, њена је мисао водиља откад је 1992. избјегла из војно нападнуте Босне и Херцеговине у Словенију.

А сада успјешан доктор рачунарства и информатике, то увијек и доказује себи и млађима. Да би своје знање пренијела младима као предавач, као истраживач блокбастер технологије и ко-изумитељ патента, тежи свом међународном признању или као мајка два сина, ногометаша и чланица Женске иницијативе за информатику, разбија стереотипе о мушким професијама.

Попут Института за информатику, који ју је номиновао за Инжењера године, комисије за избор су такођер препознале да је прошле године, међу свих десет номинираних, била највећа инспирација и примјер млађим дјевојкама.

Камишалић Латифић је друга која носи ову ласкаву титулу у Словенији, којом организатори желе придонијети популаризирању инжењерства међу женама.

Медеја Лончар, директорица компаније Сиеменс Словенија и извршна директорица компаније Сиеменс Хрватска, иницијаторка избора Инжењерке године, рекла је да је проблем недостатка жена у инжењерским занимањима заједнички свим развијеним земљама свијета, али исто вриједи и за напоре на промјени ове слике: ” Два кључна разлога због којих се дјевојке не одлучују за инжењерску професију, прво зато што им недостају примјери, а друго, јер не знамо објаснити важну улогу и допринос инжењера у развоју друштва, због чега смо данас овдје како бисмо истакли улогу инжењерске струке. дајемо младима примјере онога што инжењери у нашем друштву раде и постижу. Да охрабримо младе да остваре своје снове. “

Избор за Инжењерку године одржан је 8. јануара у Цанкаревом дому у Љубљани, а медијски је попраћен од водећих медија у Словенији.

Постед ин Дијаспора у медијимаЕдит