Град Цазин ове године први пут организује Свјетско првенство цазинске дијаспоре у футсалу, ова спортска манифестација бит ће одржана 26/27. децембра у градској спортској дворани и на њој ће учешће узети осам футсал екипа из босанскохерцеговачке дијаспоре. Информацију више о овом турниру, који ће због великог интереса сигурно постати традиционалан затражили смо од једног од координатора такмичења за дијаспору и бившег фудбалера Енвера Нухановића:

“Ова идеја није нова. Доста дуго се о њој у нашим цазинским “футсал” круговима размишљало. Захваљујући агилном градском руководству на челу с градоначелником Нермином Огрешевићем и шефом Уреда за дијаспору Самиром Јапићем Хамзом, ове године бит ће и реализована. Наиме, низ година обично пред Нову годину у Цазину су се традиционално играла ревијална утакмица између “домаћих” и “дијаспоре” + 40 година, и те утакмице су постале нуклеус ове идеје јер се видјело да публика а и спортисти итекако подржавају овај вид окупљања бх. дијаспоре.”

Након вјетра у леђа од стране руководства Града Цазина, љубитељи малог фудбала су брзо закључили да ову идеју треба ефикасно реализовати: “Ступио сам у контакт са својим пријатељима у Словенији (Хамдија Хиркић), Аустрији (Емир Мацановић, Сафет Диздаревић) Холандији (Фикрет Мискић), Лихтенштајну (Малкан Бећиревић), Швицарској (Бешир Вилић), Њемачкој (Јуско Лулић) и сви су се потрудили да саставимо листу учесника. Тако да ће на Првом свјетском првенству цазинске дијаспоре у футсалу учешће узети осам репрезентација, Аустрија, Словенија, Лихтенштајн, Италија, Низоземска, Швајцарска, Њемачка и Турска. Нажалост, због одлуке да се ограничимо на осам учесника ове године није било мјеста на наше Цазињане из Хрватске и Белгије. Наравно, на њих рачунамо идуће године ” каже Енвер Нухановић.

Да су се домаћини озбиљно припремили за дочек цазинских “хакера” из дијаспоре показује и чињеница да су се у реализацију пројекта укључили све сами стручни људи. Тако ће спортски дио такмичења, пропозиције и план турнира водити представници из цазинске ФУТСАЛ лиге на челу са Енесом Шабићем. Усто, градска влада је обезбиједила вриједне пехаре за најбоље учеснике, а наши фудбалери из дијаспоре донирали су и доста дресова који ће бити уручени најбољим такмичарима.

 

Извор: БХДИНФОДЕСК