Херцеговачко друштво у Чикагу основано је 2015. године. До идеје је дошло спонтано, у једном необвезном разговору неколико наших исељеника.

Идејни зачетници тада нису ни слутјели какав ће бити одазив, па је на прву вече умјесто 250 гостију за колико су били спремни, дошло њих чак 420.

– Били смо изненађени. Сада је пуно лакше јер смо пробили лед. Искључиво радимо хуманитарне акције у договору с нашим фрањевцима, рекао је Станко Шего, предсједник Херцеговачког друштва.

Овогодишњи програм био је разноврстан. Дјеца из хрватских школа у Чикагу отплесала су неколико кола, гуслар Благо Планинић извео је своју тачку, а фра Ловро Шимић окупљене је забавио представом.

Ипак, није недостајало укуса, али ни звука из домовине…

– Храна је искључиво с наших старих простора, попут сарме са сухим ребрима, пршутом… Долазе нам наши музички састави из свих дијелова Сједињених Америчких Држава и Канаде. А планови су и даље исти – помагати најпотребнијима у домовини, закључио је предсједник Шего.

Средства прикупљена на овогодишњој вечери, која је одржана у суботу, намијењена су за нову Радиотелевизију Херцег-Босне.

Преузето: Моја БиХ