Дијаспора Босне и Херцеговине је сваким даном све бројнија, а асимилација грађана БиХ у страна друштва, од Хрватске до Аустралије, све израженија. Посебно код младих и дјеце. Међу њима је све више оних који слабо или никако не говоре матерњи језик, звао се он босански, хрватски или српски.

Ми јесмо за добру интеграцију грађана БиХ у страна друштва јер је то основни услов њихове перспрективе у новим животним срединама, али смо против асимилације и из тих разлога ћемо, и даље, у оквиру својих могућности, учинити све да помогнемо рад допунских школа БиХ и пружати подршку свима онима који раде на очувању идентитета и матерњег језика грађана БиХ у дијаспори, закључак је са састанка руководства Савеза допунских школа Босне и Херцеговине који је одржан у Стутгарту.

На састанку у Стутгарту разматрани су и усвојени достављени извјештаји о раду босанских школа у првој половини школске 2019/2020. године. Са жаљењем је констатовано да у појединим босанским школама због малог броја пријављених ученика или недостатка адекватних просторија, тренутно нема наставе.

Осим у СР Њемачкој, на састанку су похваљени и бх. активисти који раде на очувању босанског језика и помажу рад допунских школа БиХ у Италији, Великој Британији, Данској, Шведској, Белгији, Холандији и Аустралији, као и добра сарадња Савеза са Амбасадом БиХ у Берлину и генералним конзулатима БиХ у Стутгарту, Минхену и Милану.

Руководство Савеза допунских школа БиХ усвојило је и план рада до краја јуна 2020. године којим је, између осталог, предвиђено и организовање нових сусрета допунских школа БиХ, конференције о допунском образовању и семинара за наставнике у босанским школама.

Преузето: Моја БиХ