У сриједу 27.11.2019. године је у Минхену одржан привредни дијалог Босне и Хереговине и Баварске у области металне, ауто и електро индустрије. Овај значајни, први догађај овакве врсте у Баварској организован је од Вањскотрговинске коморе Босне и Херцеговине, Генералног конзулата Босне и Херцеговине у Минхену у сарадњи са Индустријско-трговинском комором за Минхен и Горњу Баварску (ИХК), Представништвом њемачке привреде (АХК), Баварским министарством економских послова и Европске предузетничке мреже.

Пословни форум је одржан у новореновираним просторијама Индустријско-трговинске коморе у центру Минхена. Форуму је присуствовало осамнаест компанија из БиХ и шеснаест из Њемачке, као и представници Вањскотрговинске коморе Босне и Херцеговине, Генералног конзулата Босне и Херцеговине у Минхену, ИХК, АХК, ГИЗ и Министарства привреде Баварске.

Скупу су се обратили Франк Долендорф, члан главног међународног менџемента индустрије и иновација ИХК за Минхен и Горњу Баварску и предсједник Вањскотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић, те Давид Паркман, замјеник делегације њемачке привреде у БиХ.

Након поздравних обраћања генерална конзулица Рузмира Тихић Кадрић је презентовала могућности инвестирања у БиХ, позвавши при томе све заинтересоване инвеститоре да се обрате Агенцији за промоцију страних инвестиција БиХ, која је сервис потенцијалним инвеститорима како у погледу пружања информација, правних савјета,тако и постинвестиционе подршке и заговарања интереса инвеститора пред институцијама власти у БиХ.

Генерална конзулица Тихић Кадрић истакла је при томе значај партнерстава надлежних институција које су укључене у организацију форума, као и значај да се овакви догађаји организују управо у институцијама, односно привредним коморама.

Послије презентације о могућностима инвестирања у БиХ услиједила је презентација о актуелној ситуацији у металној, ауто и електроиндустрији, коју је изложила Адела Вукотић Терек, експертица Вањскотрговинске коморе за ову област.

Успјешну причу страног инвеститора из БиХ представио је Гунтер Тетингер из компаније Манн + Хуммел Гмбх, док су предстаници ГИЗ Давид Абелер и Оливер Wагенер говорили о могућностима развојне сарадње између БиХ и Њемачке.

Након обраћања и презентација услиједило је представљање бх. компанија, те билатерални разговори представника бх. и њемачких компанија. Форум је оцјењен као врло успјешан те је указано на потребу периодичног одржавања оваквих или сличних сусрета који пружају могућност директне комуникације и представљања рада и производа компанија које су учеснице оваквих догађаја.

ПРЕУЗЕТО: Генерални конзулат Босне и Херцеговине у Минхену