Пише: Харис Халиловић

У петак, 29. новембра 2019. године, у Сарбрикену (Saarbrücken), главном граду њемачке савезне покрајине Сарланд (Saarland) одржан је састанак представника Привредне коморе Тузланског кантона и ИХК Сарланд (Индустријска и трговинска комора Сарланд).

Главна тема састанка који је одржан у просторијама ИХК Сарланд била је могућност сарадње између Тузланског кантона и ове њемачке покрајине. Испред домаћина Нијемаца, састанку су присуствовали и о привредним потенцијалима СР Њемачке и Сарланда и могућностима сарадње са БиХ говорили, и: Давид Паркман, представник Привредне коморе СР Њемачке у БиХ, Оливер Грол и Даниел Геснер (ИХК Сарланд), Томас Шуцк (СХС Структурхолдинг Сар ГмбХ – Аеродром Сарбрикен), Михаел Хартз (СХС Фоундејшон), Ведрана Соколић (Сарис), Урлих Хöфер и успјешни бизнисмени из БиХ у Сарланду, Азим Ади Чаушевић, координатор Фондације СХС Тузла, Мирсад Пузић (Дие Картофел), Харис Печенковић (Труцктец), Есад Пузић, Ахмед Османовић и предсједник Удружења грађана БиХ са подручја Опћине Живинице „Мост Живинице“ Харис Халиловић.

Делегацију Тузланског кантона предводили су: Едина Куртић (Привредна комора ТК), Касим Селимовић (Пиемонте) и Рамиз Карић (Херцег). Након одличне видео презентације привредних потенцијала Тузланског кантона који је представила Едина Куртић, присутни су са великом пажњом погледали и филм о привреди Тузланског кантона. Привредници, Селимовић и Куртић су, након представљања својих компанија изнијели конкретне приједлоге могуће сарадње и улагања у привреду Тузланског кантона. Конкретни су били и представници њемачке компаније Труцктец који су исказали потребу са сарадњом у области ауто-индустрије.

Након обраћња и презентација услиједили су билатерални разговори представника бх. и њемачких компанија. Већина учесника у тим разговорима, посебно у разговорима са директором аеродрома у Сарбрикену, господином Томасом Шуцком, истицала је потребу успостављања директне авио линије Тузла-Сарбрикен која би знатно побољшала могућности привредне сарадње, посебно у области туризма.

Домаћин сусрета привредника Тузланског кантона и Сарланда била је ИХК Сарланд (Индустријска и трговинска комора Сарланд) и Фондација СХС. Иницијатори успостављања сарадње између Сарланда и Тузланског кантона су успјешни Босанци у Сарланду, чланови СХС – Фоундејшн Сарланд – Тузла, међу којима треба посебно истаћи Азима Адија Чаушевића, Мирсада Пузића и Есада Пузића.