Ovogodišnji turnir održan je 05. i 06. oktobra u Melbournu, a okupio je predstavnike deset ekipa iz cijele Australije, koje u svom sastavu imaju igrače bh. porijekla. Najviše ekipa došlo je iz Melbourna: BH Centar Springvale, KUD Dandenong, South East City, Bosna Melbourne i domaćin Đerzelez (2 tima); Stari Most i Mladost iz Brisbana; Bossy iz Sydneya i BH United iz Adelaida.

U prisustvu Nj.E. Mirze Hajrića, ambasadora Bosne i Hercegovine u Australiji, izvučeni su takmičarski parovi i dogovorena satnica odigravanja utakmica.Oba dana realizacije turnira, puna topline proljetnog sunca, bila su ispunjena programom i zabavom uz raznovrsne ponude svega bosanskog, od mirišljavih ćevapčića preko tradicionalnih slastica pa do prepoznatljivog, na daleko čuvenog mirisa bosanske kahve.

Ubjedljivim pobjedama ekipe F.K.”Bossy”-Sydney i Đerzelez iz Melburna izborile su plasman u finale ovogodišnjeg jubilarnog turnira.

Prije velikog finala organizovana je jedna medjunarodna studentska revijalna utakmica i dvije utakmice naših mladih sportista koji pokazaše i dokazaše da ovakvi turniri imaju svoju budućnost.

Domaćin Đerzelez osvojio je ove godine prvo mjesto na Sveaustralskom BH nogometnom turniru i tako postao prvakom Australije, izmedju bh. sportskih ekipa.

Na kraju dana, Nj. E. ambasador Mirza Hajrić, u ime Ambasade BiH u Australiji, koja je generalni pokrovitelj ovog tradicionalnog turnira, podijelio je lente i pehare najboljim ekipama i najboljim pojedincima.
Za najboljeg igrača na turniru proglašen je mladi SANEL Hodžić-Mehić iz Sydneya, dok je za najboljeg golmana turnira izabran Enver Malkić, golman iz pobjedničke ekipe Đerzelez.
Za najboljeg golgetera, sa postignutih 7 golova, proglašen je Fredericko Rossini takodje iz Đerzeleza.
Pehar za fer-play pripao je ekipi “Bosna Melburne”. Trećeplasirana ekipa na turniru je F.K.”Mladost” iz Brisbana, drugo mjesto osvojio je F.K.”Bossy”Sydney i prvaci Australije su ekipa Đerzeleza iz Melburna.

 

Preuzeto: Ambasada BiH Australija