Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак данас је свечано отворио зграду Амбасаде БиХ у Анкари.

Зграду Амбасаде у Анкари БиХ је добила процесом сукцесије имовине бивше СФРЈ, Резолуцијом Комитета за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине из 2006. године.

Приликом данашње церемоније отварања у Анкари министар Црнадак је рекао да је овај чин још један доказ да смо трајно опредјељени за унапређење односа БиХ и Републике Турске.

Министар је нагласио да је главни задатак у наредном периоду унапређење економије и међусобне трговинске размјене.

Он је изразио наду да ће рад Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ ускоро бити одблокиран, како би био ратификован ревидирани Уговор о слободној трговини БиХ и Републике Турске. Њиме би, како је објаснио, била отворена врата још бржем развоју економских односа БиХ и Турске.

“БиХ и Турска достигле су једну милијарду КМ спољнотрговинске размјене у прошлој години, а надам се да бисмо примјеном овог уговора у наредним годинама стигли и до двије милијарде КМ. БиХ ће, такође, наставити да унапређује и политичке односе са Републиком Турском, која је важан партнер и БиХ и региону“, рекао је министар Црнадак.

Министар је поздравио потписивање протокола о изградњи аутопута Сарајево-Београд и позвао предузећа из Турске да инвестирају у БиХ, посебно у области инфраструктуре, пољопривреде, енергије, туризма и хране.

Церемонији свечаног отварања Амбасаде присуствовали су изасланик предсједника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана Сабри Демир, предсједник парламентарне групе пријатељства БиХ и Турске Рефик Озен, у име Владе Републике Турске министар омладине и спорта Мехмет Касапоглу, градоначелник Анкаре и бројни представници дипломатског кора у Анкари.

ПРЕУЗЕТО: МСП БИХ