Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sektor za iseljeništvo su kroz svoj rad i saradnju sa stručnjacima bosanskohercegovačkog porijekla u iseljeništvu imali priliku upoznati se sa Dr.sci. Edinom Omerdićem, izuzetno interesantnim sagovornikom, kojeg je ljubav prema jednoj tuzlanki i strast za naukom, iz rodne Tuzle preko Zagreba, u kom je magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu, odvela prvo u Vels na doktorske studije, a potom na Univerzitet u Limericku u Irskoj.

Edin je od 2004. godine član Istraživačkog tima pri Centru za Robotiku i Inteligentne Sisteme, Univerziteta u Limericku, a jedan je od niza učesnika programa prenosa znanja iz iseljeništva u javne institucije u Bosni i Hercegovini, koji se realizuje u okviru projekta „Dijaspora za razvoj“- projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlade Švicerske, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Tokom razgovora u Sektoru za iseljeništvo Kemo Sarač, pomoćnik ministrice, upoznao je Omerdića sa implementacijom projekta „Dijaspora za razvoj“ i efektima programa prenosa znanja iz iseljeništva koji je dao izuzetene rezultate, tako da će Ministarstvo i van projekta nastaviti sa ovim Programom koji će ubuduće finansirati sredstvima iz budžeta.

U okviru ekspertne posjete BiH Omerdić je održao predavanja i demonstraciju tehnoloških rješenja u kojima je studente, kao i nastavno i naučnoistraživačko osoblje Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i Tuzli, upoznao sa istraživačkim aktivnostima i infrastrukturi Centra za Robotiku i Inteligentne Sisteme u Limericku, najnovijim trendovima u oblasti robotike i primjeni metoda vještačke inteligencije u razvoju korisničkih sučelja slijedeće generacije.

Dr.sci. Omerdić je predstavio tri studije: OceanRINGS, Korisničko sučelje miješane stvarnosti i Inovativne metode poučavanja. OceanRINGS izrađen je sa ciljem da pojednostavljuje složene podvodne zadatke i kombinira najsavremeniju navigacijsku opremu sa najboljim upravljačkim algoritmima i novim VR tehnologijama za pružanje pametnog, intuitivnog i jednostavnog korisničkog sučelja. Novo „Korisničko sučelje za miješanu stvarnost“ za pametne cyber-fizičke sisteme (CPS) spada u klasu sistema miješane stvarnosti, koji uključuje i klasične elemente korisničkog sučelja, ali i skup novih „prirodnih“ multimodalnih korisničkih sučelja, zasnovanih na istraživanju i integraciji vrhunskih tehnologija u nastajanju.

Sagovornik je izrazio zadovoljstvo da je predavanjima prisustvovao veliki broj studenata kao i stručnjaka iz elektroprivrednih kompanija za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije i inženjera iz privrede.

Na kraju razgovora je istaknuo da je veoma bitno što će se obezbjediti kontinuirano provođenje programa prenosa znanja iz iseljeništva, jer BiH ima izuzetan potencijal u studentskoj populaciji koji će kroz program steći ekspertska znanja iz različitih oblasti i biti konkurentni na tržištu rada, a da ne moraju odlaziti iz BiH.

Omerdićeva poruka sunarodnicima u dijaspori je da uvjek budu ponosni na svoje porijeklo, da njeguju jezik i kulturu i da otvoreno podijele stečena iskustva i znanja sa drugima, jer na taj način značajno doprinose razvoju matične države Bosne i Hercegovine, prvenstveno u domeni obrazovanja, ključnog temeljnog stuba svake moderne države.