Njemački pisac bh. korijena Saša Stanišić je za svoj roman “Porijeklo” dobio nagradu za najbolji roman na Frankfurtskom sajmu knjiga.

U romanu “Porijeklo” 41-godišnji Stanišić piše o svojoj baki koja lagano gubi pamćenje i o bijegu njegove porodice iz BiH u Njemačku, a Savez njemačkog izdavaštva proglasio je ovaj roman najboljom knjigom 2019. godine.

“Ispod svake rečenice ovog romana vreba nedostupno porijeklo koje istovremeno stimuliše impuls naracije. Ono je dostupno kao fragment, kao fikcija i kao igra mogućnosti same priče. Autor je pokazao veliku maštovitost odstupajući od hronologije realizma i formalne eksplicitnosti”, napisao je žiri u obrazloženju svoje odluke.

Osim Saše Stanišića u užem izboru za ovu prestižnu nagradu bili su Jackie Thomae, Raphaela Edelbauer, Miku Sophie Kühmel, Tonio Schachinger i Norbert Scheuer.

Ova nagrada se u Njemačkoj smatra najvažnijom nagradom u književnosti. Od 2005. godine je dodjeljuje Savez njemačakog izdavaštva (Börsenverein des Deutschen Buchhandels). Svake godine se bira žiri od sedam krtičara, tokom višefazonog procesa određuje se šest finalista, a pobjednik dobija 25.000 eura.

Saša Stanišić rođen 1978. godine u Višegradu, a sa roditeljima (majka Bošnjakinja, otac Srbin) je početkom rata otišao u Njemačku. Studirao je njemački jezik i slavistiku. Uspjeh je stekao svojim prvim, višestruko nagrađivanim romanom “Kako vojnik popravlja gramofon”, koji govori o ranim ratnim danima u Višegradu. Za roman “Uoči svetkovine” je 2014. godine osvojio nagradu na sajmu knjiga u Leipzigu.

 

Preuzeto: Radiosarajevo.ba