Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак отворио је 8. октобра 2019. године Почасни конзулат БиХ у италијанском граду Ђенови. У говору приликом отварања Почасног конзулата министар Црнадак је нагласио да ће Министарство вањских послова у наредном периоду доминантно радити на јачању економских веза између БиХ и Италије, као најизраженијем начину сарадње двије землје:

“Односи са Италијом су изузетно добри и то је земља која је четврти вањскотрговински партнер БиХ. У овој години очекујемо да достигнемо двије милијарде еура трговинске размјене”, рекао је Црнадак.

Прва планирана активност Почасног конзулата у Ђенови је Пословни форум који ће бити организован крајем новембра:

“Учесници форума ће бити представници пословне заједнице БиХ и регија са сјевера Италије, најразвијенијих у тој землји. Како у БиХ већ има преко 70 италијанских фирми, вјерујем да ће и њихова искуства, која ће изнијети током Пословног форума, помоћи и новим инвеститорима да одлуче да послују код нас”, рекао је Црнадак, истакавши да ће већина активности Почасног конзулата бити усмјерена ка јачању економских веза и трговинске размјене.

Отварању Почасног конзулата присуствовао је и почасни конзул БиХ у Ђенови, проф. Риналдо Маринони, те амбасадор БиХ у Италији Славко Матановић.

Министар Црнадак се током боравка у Ђенови састао и са предсједником регије Лигурија Гованнијем Тотијем, као и представницима трговинских комора Лигурије и града Ђенове.

Преузето: МВП БиХ