У катедрали Westminster Abbey у Лондону одржана је комеморација у знак сјећања на живот и дјело бившег високог представника Пeдија Ешдауна. Рад, посвећеност и енергија које је он посветио послијератној обнови Босне и Херцеговине и њеног друштва, увијек ће се памтити. Ешдаун, британски политичар из реда либерала, до почетка 2006. био је високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини.

Комеморацију је водио велечасни др. Џон Хил.“ Дошли смо да се захвалимо свемогућем Богу и славимо човјека који је свој живот посветио Британским краљевским маринцима, дипломатској служби, чланству у Парламенту у оба дома, вођењу политичке странке и, на крају, успјешном представљању у Уједињеним нацијама и Европској Унији у ратом разореној Босни и Херцеговини.

У овом се тренутку посебно молимо за правду и мир за које се лорд Ешдаун залагао  током живота.”, изјавио је др. Џон Хил.

Комеморацији су присуствовали многи угледни гости, између осталих и  представници власти Босне и Херцеговине; високи представник Валентин Инзко, предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Реисул-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин-еф. Кавазовић те представници босанскохерцеговачке заједнице у Великој Британији.

“Пeди Ешдаун остат ће запамћен као један од пионира који су ту земљу повели путем просперитета, чији је циљ био да свима донесе бољу будућност и напредак. Босна и Херцеговина је изгубила истинског пријатеља, који је ту земљу и њене грађане волио цијелим срцем “– рекао је високи представник Инзко, саопћено је из ОХР-а.

На почетку комеморације , Михаел Шино, из реда Британских Краљвских маринаца и унук Матиас Тирел, су у знак сјећања симболички на олтар поред велечасног положили мач Лорда Ешдауна.  Генерал Мати Холмс ЦБЕ ДСО,  командант краљевских маринаца, прочитао је молитву Краљевских маринаца. Џон Мејџер, бивши британски премијер и пријатељ Лорда Ешдауна за којег је рекао да је “спонтани оптимиста, , се обратио конгрегацији која је укључивала колеге бивше премијере Тонија Блера, Дејвида Цамеруна и Гордона Брауна.

Кавазовић је, на захтев породице прочитао неколико ајета из Кур’ана на босанском језику. “Овдје смо да одамо нашу велику почаст и захвалност лорду Пeдију Ешдауну због онога што је он учинио за Босну и Херцеговину у својој служби као високи представник. Ми смо неизмјерно захвални за све оно што и данас уживамо од оних реформи које је он подузео. Можемо слободно казати да би вјероватно још увијек у Босни они најокорјелији криминалци слободно живјели да није било лорда Пeдија Ешдауна “, рекао је Кавазовић.

Предсједник организације “Ремемберинг Сребреница” др. Вокер Азми је својим присуством такође одао почаст комеморацији. “Лорд Ешдаун био је један од најмоћнијих свјетских гласова за Босну, који се залагао за жртве и преживјеле геноцида. Дивио сам се његовој енергији, страсти и одлучности да направи разлику. Тугујемо с његовом породицом и захваљујемо му на свему што је учинио.”, изјавио је Др. Азми.

Лорд Ешдаун био је један од најјачих присталица и заговорника за организацију “Ремемберинг Сребреница” и босански народ.  Након што је 2006. године одступио с дужности високог представника, Лорд Ешдаун је наставио да се залаже за Босну и Херцеговину, залажући се у Дому лордова, медијима и говорећи на бројним комеморацијама  поводом  обиљежавања Дана сјећања на Сребреницу. Лорд Ешдауна, који је живио са својом супругом Џејн, умро је прошлог децембра у доби од 77 година.

 

Преузето: Босниа УК Нетворк