Кроз програме техничке подршке и додјеле бесповратних средстава УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест” прошло више од 60 компанија

САИД Пројекат “Диаспора Инвест” је, у сарадњи са Привредном комором Републике Српске и Привредном комором Унско-санског кантона, одржао презентације у Бихаћу и Бањој Луци о приступу програму грант подршке за компаније које су покренуте од чланова и чланица бх. дијаспоре или имају друге директне пословне везе са дијаспором, јавља Фена.

Истакнуто је да је кроз програме техничке подршке и додјеле бесповратних средстава УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест” прошло више од 60 компанија, а ријеч је о фирмама у којима чланови дијаспоре имају најмање 25 посто удјела у власништву или су развијане кроз директне и доказиве пословне везе са дијаспором.

– Дакле, дијаспора им је омогућила приступ међународним тржиштима, заједно су развијали понуду, пронашли стране инвеститоре и слично. Услов је такођер да су компаније млађе од три године у тренутку расписивања овог позива – поручили су из УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”.

Такођер, наведено је да су руководства двију привредних комора партнерством на инфо сесијама потврдила спремност да ради на охрабрењу дијаспоре на улагање и повезивање са  мрежом исељеништва широм свијета.

 

Преузето: Моја БиХ