U periodu 06.09.-07.09.2019. godine, u Den Haagu održan je 7. diplomatski festival pod službenim nazivom „Embassy Festival 2019“. Embassy Festival je godišnji događaj kulturno umjetničkog karaktera koji svake godine, u centru Den Haaga, okupi veliki broj dipomatskih predstavništava i građana iz različitih zemalja. Ove godine festival je okupio 68 diplomatskih predstavništava. Cilj festivala je promocija različitih kultura/tradicija i umjetnosti država koja imaju diplomatska predstavništva u Kraljevini Nizozemskoj. Festival se organizira u uskoj suradnji Općinskog odjela za međunarodne poslove Den Haaga i mnogobrojnih diplomatskih predstavništava, uključujući i Ambasadu BiH u Den Haagu.

Ispred Bosne i Hercegovine, u zvaničnom dijelu programa nastupilo je udruženje građana Bosne i Hercegovine u Kraljevini Nizozemskoj pod nazivom „BiHRO“, koje se od 2012. godine bavi kulturnim, sportskim i obrazovnim aktivnostima. U sklopu ovogodišnjeg festivala udruženje je predstavilo BiH kulturu kroz izvedbu tradicionalnih plesova i folklora, muzike, narodnih nošnji, kao i kroz promociju i degustaciju tradicionalnih jela iz Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Nizozemskoj, Mirsada Čolaković, pozdravila je organizatore i okupljene bh. građane te se zahvalila članovima udruženja na uloženom trudu. Osoblje Ambasade BiH u Den Haagu, također je sudjelovalo na tradicionalnom prijemu organizatora koji se organizira za predstavnike diplomatskog kora u Den Haagu u sklopu festivala.

 

Izvor: Ambasada BiH u Den Haagu