Завршна свечаност поводом реализације пројекта љетне школе матерњег језика за дјецу и младе из дијаспоре „Како се пише Домовина“ одржана је данас, 20. августа 2019. године, у просторијама ЈУ Опћа библиотека Маглај. Овим пројектом се настојало помоћи дјеци и младима који долазе у Босну и Херцеговину током године, посебно током љета, да науче или обнове своје знање матерњег језика.

Догађају су присуствовали представници пројекта “Дијаспора за развој” Златан Мусић и Адмира Тахировић, начелник опћине Мирсад Махмутагић и представница Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Јасмина Алибеговић Хрустановић. Потом је услиједио забавни програм за дјецу с подјелом диплома, након чега је уприличено неформално дружење гостију.

Наиме, ЈУ Опћа библиотека Маглај, у сарадњи са Општином Маглај и уз свесрдну подршку пројекта „Дијаспора за развој“ је током љета реализовала љетну школу учења матерњег језика као једног од основних инструмената очувања идентитета и културе у БиХ, начина да се упозна завичајна култура и традиција, те да се разумије хисторијски контекст у којем је настала и развијала се Босна и Херцеговина, као и Општина Маглај. Основни циљеви пројекта су очување матерњег језика дјеце и младих у дијаспори, очување веза према домовини и завичају, те увођење нових јавних услуга и унапријеђење комуникације са домицилном дијаспором поријеклом из Општине Маглај. Планирана циљна група пројекта били су дјеца и млади од 5-17 година.

Додатна вриједност пројекта јесте да исти произилази из оперативног плана друштвеног развоја Интегрисане статегије развоја Опћине Маглај, а средства за реализацију ове локалне иницијативе су обезбијеђена у оквиру пројекта Дијаспора за развој, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Преузето: Маглај.ба