У Љубушком је 09.08.2019.године одржан ”Трећи Љубушки економски форум у сарадњи са дијаспором” у  оквиру пројекта ”Дијаспора за развој” који проводи  Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Влада Швајцарске, у партнерству с Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

На скупу се окупило више од двије стотине локалних привредника, привредника из исељеништва, успјешни и образовани Љубушаци који своју каријеру граде ван граница БиХ, представници власти и међународних организација у БиХ с циљем размјене искуства и пословног умрежавања.

Градоначелник Града Љубушког Невенко Барбарић је на отварању скупа рекао: „Постајемо средина у коју се радо долази и проводи годишњи одмор. Пољопривреда  је наш највећи потенцијал. Није нам  лако,  али правимо искораке из године у годину. Имамо  благи раст запослених и нове инвестиције, правимо искораке у туризму, у економској грани која је дефинитивно једна од наших развојних могућности. Улажемо у пројекте заштите природе и из године у годину смо уређенији и наш Љубушки постаје љепши, уреднији,  урбанији и постаје мјесто угодна живљења“, те додао: „Моја обавеза као градоначелника је успостављати чвршће везе с исељеним Љубушацима и бити на располагању за њихове потребе, учити на њиховим искуствима и преко њих промовисати наше потенцијале те лобирати за нове инвестиције. Стога ће оваквих и сличних дружења бити и убудуће на добробит нашега Љубушког и сваког нашег становника.“

Представница Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Исма Станић, је у свом обраћању упознала присутне о активностима Министарства везаним за подршку јачању сарадње између исељеништва и јединица локалне самоуправе наводећи укљученост јединица локалне самоуправе у пројекат ”Дијаспора за развој”, потписане меморандуме о сарадњи, грант средства за опћине, укључивање јединица локалне самоуправе у документ Политика о сарадњи са исељеништвом и нацрт Стратрегије сарадње са исељеништвом итд. позвавши на крају присутне да посјете wеб портал Министарства за дијаспору www.дијаспора.мхрр.гов.ба.

Љубушки је потписник Меморандума о сарадњи са Министарством и једна од 15 партнерских јединица локалне самоуправе у пројекту ”Дијаспора за развој” у оквиру кога је реализован локални пројекат „Увезивање домаћих пољопривредника са дијаспором“. Пројектом се унаприједио капацитет произвођача љубушког младог кромпира у складу са општинском стратегијом развоја за 2014-2024. годину гдје је развој пољопривреде препознат као стратешки приоритет општине. Реализацијом овог пројекта се допринијело повећању прихода за 185 чланова пољопривредне задруге Плодови земље Љубушки кроз одржавање пет стручних обука на тему интегрисаног приступа производње у складу са нормама Европске уније. Обуку су припремили и одржали пољопривредни стручњаци из дијаспоре, поријеклом из Љубушког, с циљем да се смање резидуи пестицида и да се самим тиме омогући сигурнији производ код потрошача, као и лакши пласман на ЕУ тржиште. Кроз пројекат је такођер набављен сјеменски кромпир за све чланове задруге, као и  средства за наводњавање и заштиту од смрзавања. Приходи корисника ових средстава су се повецали за око 20%, будући да се оваквим начином заштите и наводњавања осигурава ранија производња кромпира, а самим тиме и боље тржишне цијене.

У склопу друге компоненте овог локалног пројекта, Љубушки је унаприједио своју wеб страницу посебним одјељком за дијаспору у којем су, између осталог, члановима дијаспоре доступне услуге е-матичара, различити обрасци и захтјеви, а све у сврху јачања сервиса Градске управе услугама за дијаспору.