Представници Мисије УСАИД-а у Босни и Херцеговини и  Бизнис центра бх. дијаспоре (ДБЦ) посјетили су општину Теслић, гдје су са замјеником начелника Милованом Станковићем разговарали о могућностима подршке те о досадашњим активностима мобилизације потенцијалних улагача из дијаспоре у ову локалну заједницу.

Представник ДБЦ-а Армин Алијагић је казао да је ово велики корак напријед којим се Теслић придружио растућој мрежи јединица локалне самоуправе с проактивном приступу стимулисању укључивања исељеништва у планирање привредног развоја.

“Бизнис центар бх. дијаспоре је већ успоставио активну сарадњу са опћинама и градовима Босански Петровац, Босанска Крупа, Бужим, Маглај, Цазин, Кључ, Источна Илиџа, Сански Мост. Наш нови партнер је Теслић, те администрација и руководство Општине су већ показали спремност да направе искорак и посебан фокус ставе на потенцијал који има дијаспора поријеклом из овог мјеста”, казао је Армин Алијагић из Бизнис центра бх. дијаспоре.

Меморандумом о сарадњи се ДБЦ и јединице локалне самоуправе обавезују да ће радити заједно на испуњавању циљева унапређења пружања услуга, подршке и савјетовања потенцијалних инвеститора из босанскохерцеговачке дијаспоре.

“Имајући наведени циљ у виду, потписници су сагласни да ће радити на размјени информација, заједничком пружању потпоре улагачима и обостраној промоцији активности везаних за сарадњу са босанскохерцеговачком дијаспором. Ту су кључна питања размјене информације, заједничког пружања подршке улагачима, обострана промоција услуга које нудимо те заједничке активности на промоцији улоге дијаспоре”, казао је Алијагић.

Замјеник начелника Општине Теслић Милован Станковић је изразио захвалност на интересу ДБЦ-а за успоставом сарадње, поручивши да је и ова сарадња позивница улагачима да изаберу Теслић као локацију за покретање бизниса у БиХ. Напоменуо је да је Теслић прва општина у Републици Српској која је добила цертификат општине са повољним пословним окружењем (БФЦ), те да је провела регулаторне реформе којим су административне таксе и процедуре за пословање сведене на минимум, заједно са једношалтерским системом регистрације предузећа, саопштено је из ДБЦ-а.

Преузето: Business Magazine