У посљедње двије године, захваљујући неколико пreдузетничких иницијатива, али и проактивном раду локалних заједница, Приједор и Сански Мост су постали препознатљиви по улагању босанскохерцеговачке дијаспоре у развој, покретање погона и стварање нових радних мјеста.

То потврђује и посљедња инвестиција њемачке компаније ХИК, која је своја постројења подигла у Санском Мосту, управо захваљујући иницијативи радника ове компаније поријеклом из Хрустова, који су свој крај препоручили као добро мјесто за улагање и покретање посла.

“Иницијатива је потекла од наших људи са подручја Мјесне заједнице Хрустово, радника у компанији “ХИК” у Оберзенту. Власник је прихватио њихов приједлог да производњу покрене у Санском Мосту. Резултате видите данас”, појаснио је директор компаније ХИК у Босни и Херцеговини Ејуб Топић.

Медина Рахман, директорица “EDNA Metalworking“, приједорске компаније која се бави производњом металних конструкција, поручила је да се мора вриједно радити, те не крије будуће планове развоја и додатног ширења производње. Тренутно запошљава 30 радника, а фокус производње им је на изради станица за гријање. Извозе искључиво за њемачко тржиште, а планирају и ширење на друге земље Европске уније.

“Улагачи и покретачи компаније су наши људи из босанскохерцеговачке дијаспоре у Њемачкој, те је тако и дошла идеја за покретање предузећа у Приједору”, поручује Рахман.

Село Сухача у близини Санског Моста посљедњих година такођер израста у средиште развоја и мјесто одакле са радом крећу успјешне пословне приче овог краја. Ту је свој дом нашла и компанија “Делта Плус” коју је покренуо Елвис Смајловић, Сањанина који више од двије деценије живи и ради у иностранству.

“Компанија “Делта Плус” производи ПВЦ столарију за међународно тржиште. Настала је у сарадњи са сестринском фирмом Делта ГмБХ из Њемачке те пословним партнерима оснивача”, појаснили су из те компаније.

Успјешне приче улагања у ове локалне заједнице они желе пренијети и даље. Због тога је ове године Бихаћ изабран за град домаћин БХдиаФора. Уз подршку УСАИД Пројекта Диаспора Инвест овог љета желе подијелити  позитивна искуства инвеститора из дијаспоре и охрабрити нова улагања у овај дио БиХ.

“Идеја Бизнис форума бх. дијаспоре, који ће се 31. јула одржати у Бихаћу, јесте свакако пренијети позитивна искуства из ових градова, те додатно оснажити потенцијал који бх. дијаспора има за улагање у сјеверозападни дио Босне и Херцеговине”, поручили су организатори БХдиаФор-а.

УСАИД Пројекат Диаспора Инвест” је подржао 54 компаније покренуте улагањем чланова и чланица бх. исељеништва. Бројне локалне заједнице данас виде своју шансу у привлачењу инвеститора из бх. дијаспоре, а примјери са обала Сане упућују да таква улагања више нису усамљени случајеви, већ позитивне приче које се шире даље, саопштено је из тог пројекта.

Преузето: Бусинесс Магазине