У организацији удружења  Босанско Херцеговачке организације грађана у Дербију у име Босниа УК Нетворк који је покровитељ ових сусрета од самога почетка, су одржани 21. Сусрети бх. допунских школа. Неоспорно су ови сусрети босанаца и херцеговаца на Острву временом постали најмасовније окупљање грађана БиХ у Великој Британији.

Љубазни домаћини учинили су све да окупљање протекне у најбољем реду, баш онако како смо навикли. Ни овогодишње дружење, инспирисано претходним, није разочарало, те је подигло љествицу организације на још виши ниво. Уједно је ово била и јединствена прилика да се освјеже старе успомене, склопе нова пријатељства, те да сви ученици стекну свијест о припадности једној заједници.

На почетку програма, интониране су државне химне Босне и Херцеговине и Велике Британије. Скуп су заједнички отворили и водили, господин Ферид Кеврић, менаџер бх. центра у Дербију и господин Анес Церић, менаџер БХ УК Нетворка. Захвалили су се присутнима на доласку и најавили почетак овогодишњег програма. Најаве су ишле двојезично због уважених гостију (Британаца).

Присутнима се на овогодишњим сусретима обратио најприје Кемо Сарач, помоћник министрице за људска права и избјеглице БиХ, који се у свом обраћању  захвалио на позиву и честитао на организацији и одржавању 21. сусрета бх. допунских школа. Нагласио је значај рада и дјеловања бх. допунских школа, рад волонтера учитеља са дјецом у циљу очувања матерњег језика и културе у исељеништву, као и да Министарство за људска права и избјеглице БиХ подржава њихов рад и стоји на располагању за помоћ.

„Морам да признам да 21. Сусрет бх. допунских школа је много више од традиције одржавања оваквих догађаја. Ови сусрети су заправо једна дугорочна инвестиција у сурадњу исељеништва са својом домовином. Ваша заједница у Великој Британији можда јесте мала заједница, али то је заједница која треба и може да служи као примјер осталим заједницама босанаца и херцеговаца у 51. земљи свијета како се треба организовати и што је још важније како треба организовати наставу у допунском образовању дјеце у исељеништву како везе са домовином не би биле изгубљене заувијек“, рекао је господин Сарач.

Скуп је поздравио и Игор Башић, министар савјетник амбасаде БиХ у Лондону, који је изразио задовољство што присуствује манифестацији попут ове те је истакао кључну улогу учитеља допунских школа, који својим несебичним волонтерским радом дају немјерљив допринос укупној слици рада школа на матерњем језику. Захвалио се организатору на позиву, на гостопримству и честитао 21 годину успјешног рада бх. допунских школа и зажелио даљи успјех у раду.

Прилику обратити се публици имали су и: Нермина Вебстер, предсједница асоцијације домаћина, Амил Кхан, директор удружења Ремемберинг Сребреница и Заим Пашић, предсједник Босниа УК Нетворк-а.

Услиједио је културно-умјетнички програм у којем су учествовали ученици пет допунских школа у Великој Британији: Дерби, Хертфордшире, Викториа Лондон, Бирмингем и Ковентри. Сви су такођер побрали аплаузе интерсантним наступом, ријечитом рецитацијом, драмом, баладама и севдалинком. Незаборавно дружење не би могло протећи без  КУД „Босански бисери“ Дерби и КУД „Младост Босне“ из Бирмингема. Једни из Дербија, други из Бирмингема а сви увјежбани стручношћу, љубављу и стрпљењем  кореографа Фахире Хасеџић, измамили су дуг и заслужен аплауз препуне дворане, испуњене до посљедњег мјеста.

Нажалост, бх. допунска школа Манчестер због претходно преузетих обавеза, није могла наступити, али њихове поздраве и лијепе жеље пренијела нам је госпођа Садија Муминовић, која дуги низ година потпомаже рад и активности ове школе.

Приступило се додјели захвалница за учешће поменутих школа и на самом крају и један несвакидашњи догађај. Представници Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине су додијелили пригодне захвалнице свим учитељима и волонтерима који су одлучили своје  слободно вријеме, дуги низ година, несебично посветити подучавању младих нараштаја босанскохерцеговачког поријекла на Острву. Слиједећи по плану био је ручак којег су вриједне волонтерке локалног удружења припремиле. Спремно су дочекале око 500 гостију са и те како богатим избором хране.

Културно-умјетничком дијелу програма, претходило је оцјењивање ликовних радова ученика допунских школа о теми мотиви из Босне и Херцеговине и слободним темама… Након што је комисија изабрала најбоље радове, господину Игору Башићу је припала част да обрадује побједнике и уручи признања Амили Дергић (прво мјесто – Бирмингем), Џенити Салкић (друго мјесто – Дерби)  и Мелини Сарачевић (треће мјесто – Ковентри)

 

Лијепо вријеме и изузетно добри услови за предвиђене спортске активности измамили су све присутне вани.  Ногомет је предњачио и овај пут, попраћен громогласним навијањем свих узраста. Одржане  су спортске игре за ученике допунских школа, након чега су побједницима уручене награде за освојена прва, друга и трећа мјеста. У фудбалу, млађи узраст, прво мјесто освојила је школа Цовентри, друго мјесто Бирмингем а треће мјесто Дерби. Старији узраст, прво мјесто школа Хертфордшире, друго мјесто Бирмингем док је треће мјесто освојила школа из Ковентрија. Каква год медаља била, она је прије само симбол ваше побједе, а побједу носите у срцу, души и свом поносу. Бронза, сребро, злато… све су то медаље за успомену о незаборавном дружењу.

Драги Босанци и Херцеговци, хвала Вам најприје на масовном одзиву свима појединачно. Велико хвала нашим уваженим гостима, учитељима, ученицима и родитељима.  Хвала најљепша бх. удружењу Дерби, нашем овогодишњем домаћину на изузетној љубазности, незаборавној добродошлици и сусретљивошћи, посебно нашим драгим домаћицама које су се потрудиле да сваки гост буде угошћен на пригодан  начин.

Велика хвала и видимо се идуће године у још већем броју у неком другом граду на 22. сусрету!

 

Босниа УК Нетворк