Октобра 1995. године, сада већ култна мелодија пјесме “Модра ријека”, у извођењу групе Индекси, а на стихове Мака Диздара, први пут се огласила на ФМ таласима Радио Норчепинг  на фреквенцији 89,0 MHz и означила почетак емитовања програма једне нове радио станице.

Почетком деведесетих у Шведску долази велики број избјеглица из Босне и Херцеговине. Да би својим земљацима макар на тренутак одвратили мисли од суморног живота у избјегличким центрима, група ентузијаста започиње са емитовањем радио програма.

– Идеја је брзо профилирана: динамичан, информативан, забаван, анационалан и урбан радио. Из малог студија у просторијама Studiefrämjande сваке седмице је емитовано 60 минута програма, пишу на својој Фацебоок страници.

Од ’96. до ‘98. радио сарађује са организацијом “Данска помоћ за избјеглице” и преузима на себе информисање избјеглица у Норчепингу о свим релевантним темама у вези процеса интеграције. У међувремену, програм се проширује на 120 минута емитовања.

Данас је радио “Модра ријека” са својих 180 минута програма смјештен у властитом студију. Програм се продуцира најмодернијом опремом, а прелазак на јачи предајник ’98. године омогућава изузетно квалитетан сигнал на ширем подручју Норчепинга.

Програм радија “Модра ријека” емитује се сваког петка од 19.00 до 22.00 сата, а може се слушати и преко интернета на web stranici radija или на web stranici Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

 

Preuzeto: Moja BiH