Др. Дина Мехмедбеговић – Смит једна је од учесница програма преноса знања из исељеништва у јавне институције у Босни и Херцеговини који се реализују у оквиру пројекта ”Дијаспора за развој”, а који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швицарске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

У мају 1992. године, као студентица Филозофског факултета, Дина Мехмедбеговић – Смит напушта Сарајево и одлази у Лондон гдје је магистрирала и докторирала на Институте оф Едуцатион, Универзитетy у Лондону. Истраживања др. Мехмедбеговић везана су за двојезичну дјецу и породице, а од самог почетка у Лондону је била укључена у рад са нашим породицама које су УН и Црвени крст преселили из ратних разарања у Лондон.

Многи родитељи дјеце са којима је сарађивала, само неколико мјесеци по њиховом доласку у Лондон, подијелили су са њом да им дјеца кажу: ‘Кад дођеш по мене у школу, немој говорити наш.’ Ова  искуства су за Дину била ‘критични инциденти’ који су је водили да нешто учини.

Људи који су изгубили своје домове сада су живјели у страху да ће изгубити свој језик и идентитет, отуђити се од себе и својих породица. Ова искуства су је нагнала да учини нешто, нешто што ће указати образовном систему и широј јавности на факторе који утичу на дјецу имиграната да сами себе ‘оробе’, у овом случају, од једине ‘имовине’ коју су могли са собом донијети: свог језика и претходног знања којег имају на том језику.

Њен први корак је резултирао иницирањем двојезичне драмске групе кроз коју су млади људи из БиХ претворили своја искустава у креативну енергију и написали двојезичну драму ‘’Натурализован’’, а коју су извели професионални глумци у Royal Court Theatre и Half Moon Theatre у Лондону. Драма је писана на нашем и енглеском језику и двојезично изведена. Циљ је био пренијети на сцену двојезична размишљања и дијалог кроз искуства интеграције у нову средину наших тинејџера.

Сљедећи корак је био оснивање БиХ школе у Соут Окендону. Ова иницијатива се поклопила са доласком Динине маме Вере (рођене Шаловац) Мехмедбеговић у Лондон. Као наставница у пензији са 41 годином пуног радног стажа у просвјети, Вера је са великим ентузијазмом  прихватила да води ову школу. Све своје вријеме је посвећивала планирању наставе, организовању књига, мапа и писању дневника школе који је документовао развој ове прве школе БиХ дијаспоре у Британији. Ова школа је постала њен живот и смисао у Лондону.

Динина мотивација да нешто учини ју је потом одвела да, кроз свој академски рад и истраживања, истражи и објасни процес  који се у литератури назива ‘симболичко насиље’. Њен дугорочни циљ је да допринесе развоју образовног система у којем нити једно дијете неће осјећати потребу да сакрије свој језик и нити један родитељ неће осјећати страх отуђења у ближој и даљој породици изазван губитком властитог језика.

Др. Мехмедбеговић – Смит наводи да овај пројекат сарадње стручњака из дијаспоре са Министарством за људска права и избјеглице БиХ омогућава да се њена истраживања, сазнања и препоруке на подручју очувања језика директно користе у процесу даљњег развоја учења матерњег језика и допунских школа у бх. дијаспори.  Динина иницијатива ‘’Здрава језичка дијета’’ је ушла и у препоруке Европске комисије свим земљама чланицама, као и у материјал за професионални развој учитеља у ЕУ.

Своје богато знање и искуство др. Мехмедбеговић – Смит је подијелила и са Министарством за људска права и избјеглице БиХ, Сектором за исљеништвом, као институцијом пријема, као и Министарством цивилних послова БиХ којима је пружила помоћ у даљем развоју и унапређењу веб портала за интерактивно допунско образовање дјеце у исељеништву а који је успостављен крајем 2018. године (www.dopunskanastava.mcp.gov.ba).

Током свог боравка у БиХ, Дина је учествовала и на скупу настваника допунског образовања из дијаспоре који је Министарство за људска права и избјеглице БиХ организовало 17.04.2019. године. Одржала је предавање представницима надлежних институција, насtaвницима из дијаспоре и представницима организација дијаспоре на тему важности очувања и развоја матерњег језика, развоја курикулума допунских школа у дијаспори, професионални развој наставника и препоруке ЕK о матерњем језику.

Свој боравак у БиХ преко пројекта ”Дијаспора за развој” др. Мехмедбеговић – Смит је искористила и да одржи презентацију својих стручних радова на штанду дијаспоре на Сајму књига.

Динина порука људима у дијаспори је: ‘’Здрава језичка дијета’’ ће вам указати на предности очувања језика поријекла које ће доприњети бољем успјеху ваше дјеце у школи и богатијем когнитивном функционисању у свим стадијима живота. Више о овој теми можете прочитати на Динином порталу: http://healthylinguisticdiet.com/.