Протеклог викенда Јајце је било домаћин 1. Бизнис форума јајачке дијаспоре “Искуства и пословно умрежавање са дијаспором”. Била је ово прилика да се представе домаћа предузећа чији су се власници, након боравка и рада у дијаспори, одлучили вратити у своју земљу и започети свој бизнис, али и прилика да своја искуства повезивања са домовином представе наши суграђани који живе и раде у земљама Европске Уније. Организација 1. Бизнис форума јајачке дијаспоре, чији је домаћин  била Општина Јајце, подржана је у оквиру пројекта “Дијаспора за развој”  који је пројекат  Министарства за људска права и избјеглице  БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

У присуству бројних гостију из привредног, политичког и друштвеног живота у раду 1. Бизнис форума јајачке дијаспоре учествовали су пословни људи из дијаспоре, локални привредници који послују са дијаспором, локални предузетници, представници партнерских и сусједних општина, представници Средњобосанског кантона, те организације из Босне и Херцеговине које сарађују са дијаспором.

Начелник Општине Јајце Един Хозан поздравио је присутне и изразио задовољство организацијом овог догађаја. Истакао је да без привредног развоја нема ни развоја општине, те нагласио  да је Општина Јајце спремна пружити помоћ привредницима који већ послују на подручју Јајца, али и онима који размишљају о предузетништву у Јајцу.  Предсједавајући Општинског вијећа Јајце Иво Шимуновић поздравио је учеснике Форума и још једном указао на отвореност града Јајца за нове инвестиције.  Присутнима се обратио и министар привреде у Влади СБК др. Нисвет Хрњић и говорио о капацитетима и могућноностима улагања на подручју Кантона са посебним освртом на јајчку дијаспору. Премијер СБК Тахир Лендо, обраћајући се учесницима Форума, нагласио је важност дијаспоре, док је Исма Станић шефица Одсјека за привредну, образовну, научну и културну сарадњу  Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ презентовала свукупне ресурсе дијаспоре који могу помоћи развоју БиХ посебно се осврћући на имплементацију пројекта „Дијаспора за развој“.

У децембру 2016. године је званично почела друга фаза пројекта под називом „Дијаспора за развој” који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ. О пројекту је говорила и Мерима Авдагић пројект менаџерица пројекта „Дијаспора за развој“.

Туристичке потенцијале Општине Јајце представио је  директор ЈУ “Агенција за културно-историјскуу и природну баштину и развој туристичких потенцијала града Јајца“ Анто Бртан.

Сенад Диздар, Помоћник начелника за привреду презентовао је привредне потенцијале Општине Јајце са освртом на Стратегију развоја општине Јајце и представио опшинске подстицаје привредницима и старт уп организацијама с нагласком на то да је Општина Јајце једна од водећих општина у регији када су у питању издвајања за подстицаје привреди и пољопривреди.  Пословна зона „Каменице“, градска тржница и спортско-рекреативни центар „Мрачај“ представљени су као потенцијали Општине Јајце за улагања.

Са циљем да младим људима који имају развијену идеју свог властитог бизниса пружи помоћ у покретању бизниса Општина Јајце већ трећу години издваја средства намјењена младим подузетницима. Бесповратним средставима, у укупној вриједности  од  готово 200.000 КМ, која је Општина Јајце издвојила из Буџета у предходне три године, за потицај запошљавања младих, 29 младих Јајчана и Јајчанки покренули су властити бизнис.

Међу њима је и млада Есма Зјајо прехрамбени технолог, иноваторица која израђује Натургеист – домаћу тјестенину са јајачким префиксом. “Натругеист” је осмишљен као репрезентативни јајачки бренд. Направљен је од природних и здравих састојака који се налазе или су произведени у Јајцу и околини. Са жељом да се увеже са дијаспором и покуша своје производе пласирати и изван граница, поготово када знамо колико се данас, посебно у земљама ЕУ, цијени здрава домаћа храна, али такођер и размијенити знања у овој области производње у чему јој може помоћи и дијаспора, Есма  је на Форуму представила своје производе.

У Панел дискусији под темом: „Примјери добре праксе“ свој рад, искуства и идеју повратка из дијаспоре у свој родни крај и покретање бизниса на подручју Општине Јајце представили су панелисти: Нисвет Рахмановић власник фирме „Нирбо“ д.о.о. Јајце, Томислав Ладан власник фирме „Тгхермофлуx“ д.о.о. Јајце и власница „Винарије Матекало“ Невенка Матекало.

Предузеће НИРБО бави се производњом намјештаја, а главни производи су специјални столови, кухињски елементи и ексклузивни купатилски намјештај. Цјелокупна производња се пласира на ино тржиште. Брачни пар Рахмановић овим пословима почео се бавити у Шведској, док су били у избјеглиштву. Године отуђености од домовине и велика жеља за повратак биле су главни мотив да се брачни пар Рахмановић одважи на повратак кући и започињање властитог бизниса. Било је то  прије 12-13 година.

Такођер некако прије 12 година предузеће „ТхермоФЛУX“ је основано из малог породичног бизниса за инсталирање гријања с три запослена. Фирма се данас бави производњом топловодних котлова и камина на пелет и угаљ. Када је Томислав Ладан 1992. године усљед несретних околности с родитељима и четверо браће и сестара напустио своје родно Јајце, није ни сањао да ће се вратити и данас, након 27 година бити на челу најуспјешније компаније у домаћем власништву у широј регији. ТхермоФЛУX се по други пут окитио највишим дизајнерским признањем за квалитет и обликовање на највећем свјетском сајму изградње, енергије, технологије расхлађивања-гријања и обновљивих енергија у Франкфурту. Овај пут признање је добио камин на пелет “Агнес” и један је од 36 награђених производа између неколико хиљада производа од чак 2.400 произвођача из цијелог свијета. Предузеће такођер води брачни пар Ладан.

Невенка и Иво Матекало већ годинама производе домаће вино у селу Климента, надомак Јајца. Вино је изузетно квалитетно, чисто и питко, пије се без мијешања са водом и има све одлике квалитетног вина. Данас се на винограду налази преко 2500 чокота винове лозе. Дегустација и продаја вина врши се искључиво у винском подруму Матекало.

Панелисти су размијенили досадашња искуства и проблеме са којима су се сусретали у свом пословању, као и потребе дијаспоре у области локалног економског развоја, представили своја предузећа, изазове са којима се суочавају и резултате које су постигли радећи у својој земљи, те говорили како је то бити дијаспора па се вратити.

Гост Форума био је и подузетник Маттиас Хогане, директор шведске фирме „Тензо АБ”, пословни партнер предузећа ”Нирбо” Јајце који је говорио о успјесима Босанаца и Херцеговаца у Шведској, о њиховом повезивању са швеђанима и богатству и љепотама Босне и Херцеговине која може бити плодно тло за нове ино инвестиције.

О својим искуствима говорио је и Пејо Спајић, Јајчанин, поредузетник из Хрватске и представио своју фирму Днолука ј.д.о.о, те говорио о потенцијалима Општине Јајце и могућим пословним партнерима из Хрватске који су заинтересовани за улагања у Јајце.

Един Имамовић, пројект менеџер турске фондације за развој односа са Босном и Хецеговином БИГМЕВ, Јајчанин,  представио је рад и циљеве организације, те говорио о могућностима сарадње са турским тржиштем. Гост Форума био је и поредузетник из Турске, господин Исмет Чалишкан, поријеколом из БиХ. Господин Чалишкан је власник фирме „Кромел“ која се бави производњом машина и опреме за прераду млијека. Фирма Кармел своје производе извози у 43 земље.

Хасиб Хаџић представник Босанског интеграцијског форума представио је Платформу за увезивање босанскохерцеговачке дијаспоре „Повежи се и инвестирај“.

Закључци форума:

  1. Бројна дијаспора представља значајан потенцијал у развоју националне и локалне привреде што се огледа у учешћу финијасијских средстава дијаспоре у националном ГДП, у преносу знања и у културној и спортској сарадњи.
  2. Јајачка дијаспора је у протеклом периоду до данас у општину Јајце инвестирала значајна финансијска средства у различите пројекте малих и средњих бизниса што представља позитиван примјер успјешних инвестиција и јачања локалне привреде.
  3. Континуирано унапређивати развој и подстицање привлачења инвестиција  дијаспоре и других улагача у Јајце, а нарочито путем заједничких пројеката у туризму, индустрији и пољопривреди.
  4. Нарочиту пажњу посветити развоју и унапређењу сарадње са новом генерацијом дијаспоре, која би требало да се позиционира као један од основих покретача   развоја економије и друштва у домовини.
  5. Дијаспора је кључна у повезивању наших фирми с иностраним тржиштем.
  6. Наставити континуиран процес информисања дијаспоре о привредним и друштвеним токовима у локалној заједници и укључити их у стратешка планирања и доноешење одлука.
  7. Унаприједити процедуре везане за инвестиције и покретање бизниса у Општини Јајце и вишим нивоима власти који су отворени за пословне иницијативе и сарадњу.
  8. Користити капацитете иностраних организација које увезују домаћу привреду са привредом земаља из којих долазе.
  9. Наставак развоја и побољшање концепта организације бизнис форума са јајачком дијаспором на годишњем нивоу

 

Преузето: Службена vеб страница Општине Јајце