У суботу 26. јануара 2019. године у Минхену је одржан скуп гостију серијала “У туђој авлији” уредника и водитеља Османа Џихе. Ове емисије већ девет година прате приче успјешних Босанаца и Херцеговаца широм свијета. Скупу је присуствовало око 60так гостију, успјешних Босанаца и Херцеговаца који живе на подручју Баварске и који остварују изнимне резултате у областима свог рада.

На овој манифестацији која има за циљ промовисање успјеха и потенцијала бх. дијаспоре додјељена су два признања за “Нај личност године”. Признање је додјељено Илијани Ваван, директорици за Европу једне од највећих информатичких компанија на свијету КАСПЕРСКИ ЛАБ, за развој и менаџмент безбједносних информационих технологија. Признање је додјељено и свјетски познатом професору др. Миломиру Нинковићу за развој пластичне и реконструктивне хирургије, шефу Клинике за пластичну и реконструктивну хирургију Клинике Богенхаусен у Минхену.

Поред добитника награда скупу је присуствовао велики број успјешних Босанаца и Херцеговаца са подручја Баварске међу којима су: пијанистица проф. Александра Романић, предузетница др. Ана Међугорац, која је проглашена за најуспјешнију предузетницу страног поријекла у Минхену, Денис Шишић, предузетник који запошљава преко 500 инжињера, те има исту компанију и у БиХ и многи други.

Овом скупу је присуствовала и генерална конзулица Рузмира Тихић-Кадрић која је поздравила присутне, истакла значај и потребу промовисања ресурса дијаспоре и развијања сталних веза и сарадње Босне и Херцеговине са дијаспором. Нагласила је велике могућности доприноса стручне и образоване дијаспоре развоју Босне и Херцеговине, те истакле да су институције БиХ препознале дијаспору као развојни ресурс земље, као и да се задњих година у Босни и Херцеговини успјешно реализују бројни пројекти у области везивања дијаспоре са развојем земље.

ИЗВОР: Генерални конзулат Босне и Херцеговине у Минхену