U prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu u srijedu 13.3.2019. godine organizovana je večeru za osoblje i volontere dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica” u znak zahvalnosti za njihov rad i posvećenost  na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici i promovisanju kohezije i suzbijanju mržnje i netrpeljivosti u svim zajednicama.

Večeri su prisustvovali članovi različitih zajednica centralnog dijela Velike Britanije, uključujući gradonačelnicu Birminghama Yvonne Mosquito, zamjenika poručnika, dr Nasira Awan MBE DL i pomoćnika policije i povjerenika za kriminal i kancelara u gradskoj upravi grada Coventry, Lynette Kelly.

Ispred domaćina, BH UK Networka, dr. Anes Cerić je poželio toplu dobrošlicu gostima i zahvalio se na kontinuiranom radu organizacije koja doprinosi razvoju boljeg, bezbjednijeg i tolerantnijeg društva.

Gradonačelnica Mosquito je u svom obraćanju naglasila da se ove godine obilježava 24. godina od kada se dogodio genocid u Srebrenici i da se iz bosanskog rata mogu naučiti važne lekcije.  “Kada jedna osoba ustane i govori protiv predrasuda, ona ohrabruje druge da je slijede,” riječi su gradonačelnice.

Gostima se obratio i Amil Khan, ispred “Remembering Srebrenice”. Objasnio je važnost njihovog rada te izjavio da će se i dalje truditi da se ne zaborave žrtve genocida, ali ni oni koji su preživjeli genocid.

Organizacija “Remembering Srebrenica” je osnovana 2013. godine i sjedište joj je u Birminghamu, Velika Britanija. Do sada su uspjeli da obrazuju više od 90.000 mladih Britanaca o genocidu u Srebrenici i organizovali su preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Također su organizovali posjetu memorijalnom centru Potočari za 1.200 Britanaca.

Ovom svečanom prilikom dodijeljene su i nagrade Selmi Bektić te Amini Mekić, bivšim učenicama bh. dopunske škole iz Birminghama, za aktivnosti u okviru organizacije  “Remembering Srebrenica” koje su svoje slobodno vrijeme posvetile kazivanju istine i edukovanju drugih o strašnim zločinima širom Bosne i Hercegovine.

Prisutni su imali priliku pogledati i dokumentarni film “Od progona do doktorata” o dr. Emini Hadžiosmanović. Doktorica Hadžiosmanović je dobitnica nagrade “Mlada žena godine”, koja  je za vrijeme rata u BiH, kao dijete, došla u Veliku Britaniju u Birmingem. Nakon završenog fakulteta, magistrirala je na Oxfordu, a nakon toga i doktorirala u Nottinghamu.

BH UK Network