У петак 8. марта 2019. године свечано је отворена манфестација Дани Балкана у Минхену, која се ове године одржава у периоду од 8. – 30. марта. Основни циљ ове манифестаје је подршка и промоција дијалогу између различитих култура и традиција грађана из држава Балкана.

Овогодишњи 13. по реду Дани Балкана, који носе назив  Балкан простор могућности,  ће покушати расвјетлити другу страну миграција.  Унаточ тренду емигација са Балкана постоји велики број људи, који иако незадовољни стањем у својој држави,  желе остати  и допринијети демократском развоју и просперитету своје земље. Истовремено су бројни примјери успјешних  мигранта који се враћају натраг јер виде перспективу и  могућности развоја у властитим државама.

У оквиру ове, 13. по реду манифестације Дани Балкана биће организоване подијум дискусије са темом миграција, умјетничке изложбе, дани филма, дан литературе, наступ фолклорних група, балкански базар, дјечији програм, као и други разноврсни садржаји чији је циљ да допринесу  унпређењу дијалога култура и промоцији  култура држава Баклана у СР Њемачкој.

Оранизатор ове манифестације је организација „Hilfe von Mensch zu Mensch“ ( Помоћ од човјека човјеку). Ради се хуманитарној организацији која је основана 1992. године са основним циљем помоћи избеглицама из Босне и Херцеговине. Временом је ова организација прерасла у регионалну оганизацију која је поље свога дјеловања проширила на избјеглице и мигранте са подручја земаља бивше Југославије, а касније и из цијелог свијета. Осим хуманитарних активности у области интеграције имиграната у Њемачкој, ова организација врло успјешно проводи низ активности у области културе. Пројекти и активности ове организацие снажно су подржани од надлежних њемачких институција, а органзација и њена основатељица и предсједница г-ђа Садија Клепо су награђени бројним престижним наградама и признањима Баварске.

Ову, већ одавно традиционалну, манифестацију  карактерише  врло богат и  разноврстан културни прогам и изнимно добра посјећеност како грађана из држава Балкана који живе на овом подручју, тако и Њемаца који су не само гости манифестације, него и активни учесници појединих дјелова програма.

На свечаном отварању  Дана Балкана поздравим говором се обратила г-ђа Садија Клепо, основатељица и пресједавајућа ове организације, која је представила програм  овогодишње манифестације, позвала све присутне да посјете богате програмске садржаје, те својим активним учешћем и међусобним дружењем допринесу реализацији основних циљева ове манифестације.

На свечаном отварању испред Балканског клуба мира је додјељена награда – Балканска повеља мира професору др. Миломиру Нинковићу, свјетски познатом и признатом хирургу, шефу Клинике за пластичну и реконструтивну хирургију у Клиници Богенхаусену у Минхену. Награду је додјелио Осмо Ватреш, предсједник овог регионалног удружења које је основано и дјелује од 2004. године.

Повеља мира додјељена је и Садији Клепо, пресједници организације „Hilfe von Mensch zu Menscх“ за дугогодишњи допринос дијалогу култура балканских држава на подручју на коме ова организација дјелује кроз разноврсне активности које годинама успјешно проводи.