У Гетеборгу је од 2 – 3. марта ове године организован други Сајам босанскохерцеговачке књиге, а организатори Сајма били су  Трезвењачки образовни савез НБВ, издавачка кућа Уна Фoрлаг, БХ Савез жена у Шведској (БХКРФ) и Радио ГБГ уз подршку регије Вaстра Гoталанд.

Циљ Сајма је представљање књижевности и писаца из исељеништва, нарочито из Скандинавији, као и дебатирање на тему књижевност и преводилаштва у циљу очувања и његовања матерњег језика.

Учесници Сајма су били: Самира и Мидхат Ајановић, Санела Бајрамовић, Аида Башић, Соња Бјелобаба, Низама Чаушевић, Васвија Дедић Бачевац, Мерима Диздаревић, Бела и Фехим Џоговић, Амела Исановић, Амра Кадрић Шијан, Рефик Личина, Мидхат Медић, Нијаз Мујкановић, Изет Муратспахић, Белма Омерагић, Хаџера Омеровић, Сањин Пејковић, Ениса Поповић Ченгић, Мубера Шабановић, Бранко Томић, Харис Туцаковић, Аида Заћирагић и Ђорђе Жарковић из Шведске; Јане Кабел и Милена Рудеж из Данске; Бисера Бошкаило и Севда Панџић из Њемачке; те Шимо Ешић, Сенада Кадрибашић и Мехмед Парган из Босне и Херцеговине.

На Сајму је излагало неколико издавачких кућа и удружења: Biskopsgårdens bibliotek, Босанска ријеч, Даорсон, Дрина, Фрoлунда библиотек Гаврило, Лијепа ријеч, НБВ, Рабиц, Уна Фoрлаг и Вaра Барн.

Током Сајма је одржана оснивачка скупштина на којој је основано Друштво писаца, преводилаца и блиотекара у дијаспори, а за предсједника Друштва је изабран проф. Изет Муратспахић.

На позив организатора, на Сајму су учествовали и представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ који су током Сајма одржали и састанак са наставницима матерњег језика који се у Шведској изучава у оквиру редовне наставе организоване од стране шведских власти. Присутни наставници су потврдили да овако организована настава матерњих језика у Шведској даје изванредне резултате, те изразили спремност да своја искуства подијеле са другим земљама.

У оквиру Програма Сајма, другог дана организована је свечана вечера поводом 1. марта Дана независности БиХ уз пригодан културно-музички програм.

Организатори Сајма су изразили заинтересованост за даљу сарадњу са Министарством укључујући и учешће њихових представника на Међународном Сајму књиге у Сарајеву који се одржава од 17. до 22. априла 2019.године на коме Министарство организује представљање књижевности исељеништва.