ИЗВОР: Амбасада Босне и Херцеговине у Паризу

Амбасадор Босне и Херцеговине у Француској Кемал Муфтић, који нерезидентно покрива Алжир, је 14. фебруара 2019. године предао акредитивна писма министру иностраних послова Алжира Абделкадеру Месахелу. Поред активности везених за церемонију предаје акредитивних писама и састанака који су пратили ове активности посјета Алжиру искориштена је да се оствари сусрет са босанскохерцеговачком заједницом, која у овој земљи није бројна.

Ово је био тек други сусрет са држављанима Босне и Херцеговине у Алжиру у задњих двадесет година, па су грађани показали задовољство што им се пружила прилика да учествују, изнесу своја запажања и оцјене. Посебно је указано на позитивне осјећаје које гаје према својој земљи, те сличне емоције народа Алжира према Босни и Херцеговини. Овом приликом подјећамо и на историјску чињеницу да је један број алжираца поријеклом из Босне и Херцеговине, што се препознаје из њиховог презимена (Босхниаки), што је с поносом истицано и приликом сусрета у Министарству иностраних послова.

Грађани су похвалили сарадњу коју су у протеклом периоду остваривали са овим дипломатско-конзуларним представништвом али и скренули пажњу на проблеме с којима се сусрећу у ситуацији када на територији земље у којој бораве нема босанскохерцеговачке амбасаде или конзулата. Проблеми су углавном везани за накнадни упис у матичне евиденције БиХ дјеце која су рођена у иностранству, те одраслих који због непостојања диплиматско-конзуларног представништава нису  благовремено регулисали свој грађански статус. Поред наведеног, грађани Босне и Херцеговине упознати су са прописима из области конзуларног рјешавања, споразумима који постоје између БиХ и Алжира, те им је показано на који начин могу искористити предности  новоуспостављеног портала за допунско образовање дјеце у исељеништву. С обзиром да један број грађана нема приступ интернету подијељени су им уџбеници за допунску наставу за дјецу у иностранству од I до IV разреда основне школе, које нам је ресорно министарство раније доставило.