Генерални конзулат Босне и Херцеговине у Минхену је у четвртак 13. фебруара 2019. године  у 19.00 сати организовао годишњи пријем бх. дијаспоре са подручја Баварске, Саксоније и Тирингена.

Пријему је присуствовао Денис Звиздић, пресједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине, који је у оквиру свог учешћа на 55. међународној конференцији о сигурности у Минхену, прихватио позив Генералног конзулата Минхен да присуствује овом пријему.

Пријему је је присуствовало преко стотину (100) званица који су чинили: представници  организација дијаспоре, вјерских заједница, успјешни подузетници бх. поријекла  и уопште усјешни бх. грађани у разним областима са подручја Генералног конзулата БиХ у Минхену. Овом догађају су  присутвовали и представници  Генералног конзулата у Штутгарту: Беган Мухић, генерални конзул , те конзули Биљана Мариловић и Мирза Хусић.

Генерална конзулица Рузмира Тихић Кадрић је поздравила све присутне, захвалила се на  добром одзиву, те истакла да је ово трећа година заредом како Генерални конзулат БиХ у Минхену организује овакве  велике годишње сусрете са представницима дијаспоре. Нагласила је да су овакви догађаји изврсна прилика за унапређење и развијање непосредније  сарадње, контаката са дијаспором, али и прилика за боље информисање о стању у БиХ и питањима од значаја за дијаспору. Захвалила се пресједавајућем Савјета министара БиХ господину Звиздићу да  је у оквиру тако захтјевне обавезе учешћа на сигурносној конфенцији прихватио и  да се сусретне са овако бројним скупом дијаспоре.

У свом обраћању предсједавјући Савјета министара Денис Звиздић је информисао скуп о стању у Босни и Херцеговини, активностима  Савјета министара на приближавању Босне и Херцеговине Европској унији, гдје су остварени значајни помаци. Истакнуо је бројне реформске активности које је реализовао  Савјет министара, посебно у областима унапређења пословног окружења, јачања конкурентности и стварања услова за привлачење страних инвестиција. Изразио је своје задовољство економским кретањима у Босни и Херцеговини, указао на економски раст, раст БДП, раст директних страних улагања, повечање обима спољнотрговинске размјене, повећање покривеноси увоза извозом, навео секторе у којима се биљежи раст као и секторе у којима постоје потенцијали даљег развоја. Позвао је дијаспору да инвестира у  Босну и Херцеговину, те нагласио да добру шансу за улагања у Босни и Херцеговини имају сектори енергетике, туризма, ИТ индустрије, металне, дрвне индустрије, као и пољопривредне, односно прехрамбене индустрије.

Након излагања пресједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића услиједило је угодно дружење и разговори.  Учесници овога скупа су имали прилику да разговарајају са пресједавајућим Савјета министара Босне и Херцговине, представницима Генералног конзулата у Минхену, као и међусобно са другим учесницима овог пријема.

Оцјена свих учесника овог скупа је изнимно позитивна. Изражена је потреба наставка организовања оваквих и сличних активности које доприносе бољем информисању дијаспоре и истовремено унапређењу сарадње са дипломатско конзуларним представништвима БиХ и уопштено са институцијама Босне и Херцегвине.

Преузето: Генерални конзулат БиХ Минхен