У оквиру посјете Босне и Херцеговине, помоћник министрице Кемо Сарач са сарадницима примио је предсједника, чланове Извршног одбора и представнике младих овог удружења у Згради институција Босне и Херцеговине.

Чланове Друштва босанско-херцеговачког и словеначког пријатељства „Љиљан“   у име Министарства и Сектора за исељеништво поздравио је помоћник министрице, и детаљно их упознао са активностима које реализује Сектор за исељеништво, а посебно активностима предвиђених Политиком о сарадњи са исељеништвом које се односе на сарадњу са организацијама исељеништва.

Гости су упознати и са активностима у оквиру пројекта “Дијаспора за развој” које реализује Министарство за људска права и избјеглице БиХ у партнерству са Владом Швицарске и међународним организацијама УНДП и ИОМ. Наглашено је да се у оквиру пројекта ради Стратегија сарадње са исељеништвом, пренос знања из дијаспоре и јачање улоге дијаспоре у економском развоју БиХ.

Елвис Алукић, предсједник Друштва „Љиљан“  је говорио о програмским активностима друштва, нагласивши да су од новембра 2018.године створени услови за још бољи рад куповином простора за рад удружења. Простор је купљен средствима друштва а налази се у Љубљани. Љиљан је прва организација која окупља исељенике из БиХ у Словенији која је успјела осигурати властити простор.

Љиљан је основан 1992.године с циљем очувања босанско-херцеговачке културне баштине и јачања пријатељства између Словеније и Босне и Херцеговине. Друштво има око 150 чланова од којих највећи дио чине млади и дјеца активни у различитим секцијама:  фолклорној, музичкој, драмској и спортској.

На састанку је потврђена потреба и спремност за даље развијање сарадње између Министарства за људска права и избјеглице и друштва Љиљан, као и других организација исељеништва  у Словенији, нарочито у области подршке учењу матерњег језика за дјецу и младе бх. поријекла у Словенији.