У просторијама Технолошког парка Интера у Мостару представљене успјешне приче судионика Д4ДСТАРТУПС пројекта, који је повезао младе предузетнике из БиХ, а који су уз менторску помоћ стручњака из дијаспоре осмислили иновативна идејна рјешења за 5 водећих бх. компанија, те тако своје идеје развили у конкурентне ИТ стартупе.

Д4СТАРТУПС активности имплементирају се у оквиру пројекта “Дијаспора за развој (Д4Д)”, Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству с УНДП БиХ и ИОМ БиХ. Цјелокупан процес ће се реализовати с локалним властима и приватним сектором у сарадњи с дијаспором, а омогућит ће отварање 400 радних мјеста, док ће преко 30 компанија и 150 професионалаца имати користи од преноса знања.

“Сматрамо да је спона са бх. дијаспором која је вољна подијелити своја искуства значајна за развој младих људи у Босни и Херцеговини. Размјена искуства, пренос знања, нових технологија и друштвеног увезивања показали су се као кључни фактор за успјешну реализацију пројекта Д4СТАРТУПС. Укупна вриједност Д4СТАРТУПС активности износи 200.000 КМ.”- ријечи су Мериме Авдагић, водитељице пројекта “Дијаспора за развој”.

Најбољи доказ успјешног повезивања дијаспоре и трансфера знања, видјели смо данас на завршној презентацији развијених пројеката, који су свој пут започели пријавама у новембру прошле године, гдје је било 80 пријављених судионика који су добили основну обуку, а фазу развоја доживјели у априлу 2018.године, када је више од 30 младих из цијеле Босне и Херцеговине учествовало на хакатону, током којег су развијена софтверска рјешења за стварне проблеме с којима се суочавају домаће компаније у пољопривреди, туризму и металној индустрији.

Као резултат имплементираних активности, 5 успостављених стартупа наставили су радити на рјешењима индустријских изазова с којима се суочавају и глобалне компаније, а које су им представиле компаније у БиХ – Феал д.о.о., Ласта Травел д.о.о., Мљекара Пађени д.о.о., Нобел Корпоратион д.о.о. и Залмо д.о.о. У наставку пројекта учествовало је 5 најбољих тимова: Digiqal, Meta5, Sighter, Systrax i SpotSoftware, којима је као почетни капитал додијељен износ од 15.000 КМ појединачно.

“Ово је била јединствена прилика за младе људе да тестирају и представе свој рад у реалном окружењу. У том смислу, подршка ментора из дијаспоре нам је била изузетно значајна. Покретањем нашег стартупа желимо подстаћи и друге младе људе да покрену своје бизнисе и тако остваре своје потенцијале, овдје, у нашој држави.”- изјавио је Сањин Омеровић, члан тима DIGIQAL.

Сви тимови имали су на располагању менторе из дијаспоре – врхунске ИТ стручњаке који су стекли своје искуство у иностранству. Ментори су стартупима били на располагању за сву потребну помоћ везано за техничке аспекте рада на рјешењима, као и за питања везана за економско-правне аспекте, тимски рад и однос с клијентом.

„Оваква платформа која је понуђена кроз Д4СТАРТУПС пројект је важна јер успоставља повезницу између фирми из реалног сектора и младих подузетника, а који немају такву прилику често у БиХ. Млади желе радити и имају теоретско знање, али им треба помоћи да то претворе у праксу, те да одговоре на изазове с којима се суочавају фирме у свом пословању. Наше знање и искуство које смо стекли у дијаспори им у томе може помоћи.“ – рекао је Јосип Голужа, ментор тима DIGIQAL.

У наредном периоду слиједи усавршавање реализованих рјешења која су млади ИТ стручњаци креирали за компаније, а очекује се и потписивање првих уговора. Стога је сасвим извјесно да ће се и у будућности пратити пословни успјеси младих људи који су одлучили остати у нашој држави, развити своје бизнисе и створити успјешне приче које ће мијењати ИТ индустрију, али и будућност БиХ.

Кратко представљање младих људи и пројекта Д4СТАРТУПС погледајте: https://youtu.be/TMZmH_ZVkrY.

 

Извор: УНДП Д4Д