У оквиру активности преноса знања из исељеништва у јавне институције у Босни и Херцеговини које се реализују кроз пројекат ”Дијаспора за развој”  –  пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швајцарске  у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ) –  у Општини Чапљина, као институцији пријема,  ангажована је Жељка Шећербеговић, стручњакиња из исељеништва која је пренијела своје знање у области учешћа жена у политици и на руководећим функцијама.

Жељка је рођена у Босанској Крупи, а у Данској живи 26 година. Дипомирала је на Педагошком  факултету у Данској, а тренутно ради као консултантица (савјетница) у Фонду за социјалну одговорност на пројектима ’’Мајке насеља’’ везано за интеграцију и активно учешће жена кроз волонтеризам у данско друштво.

 Поред рада са женама, Жељка је активна и у Ерасмус + пројектима на нивоу Европске уније који су у највећем дијелу орјентисани на младе људе. ЕУ финансира активности младих у циљу промовисања ЕУ вриједности и повезивања младих из разних земаља. ’’Ми смо у Данској увидјели потребу да се младим Босанцима и Херцеговицима омогући директно повезивање у дијаспори и у БиХ’’, каже Жељка. ’’Прије двије године смо покренули први пројекат у којем су се окупили млади из дијаспоре и млади који студирају ван БиХ. Одмах се указала потреба за увезивањем и младих из БиХ у ове активности. Ове године смо направили пројекат који је реализован у БиХ. Ови пројекти су омогућили  стварање невладине организације БХ Роотс која окупља младе из БиХ, младе који студирају ван БиХ и младе из дијаспоре БиХ. Надамо се да ће они сами бити носиоци сљедећих пројеката у којима ће се окупити млади. Ми смо успјели анимирати младе да искористе свој потенцијал, те се активно укључе у Европске иницијативе. Млади заједно са вршњацима из других земаља стварају своју будућност, а самим тим повећавају могућности квалитетне интеграције наше домовине’’, каже Жељка.

Везано за њене утиске и искуства која носи са ангажмана на преносу знања у Општини Чапљина на тему учешћа жена у политици и на руководећим функцијама, Жељка каже да је позитивно изненађена присуством жена у јавном животу и на руководећим позицијама у Чапљини с обзиром да је у Општини Чапљина, као и на позицијама директорица школа, упослен велики број жена које успјешно обављају свој посао.

’’Јако сам задовољна својим ангажманом у Чапљини, а самим тим што је пројекат подржан од начелника општине говори о заинтересованости за сарадњу са дијаспором.  У току мог ангажмана сам имала могућност да посјетим двије основне и једну средњу школу у којој сам размијенила  искуства у раду са дјецом и младим људима. Такођер је било разговора око будуће сарадње на нивоу школа и образовних установа. Одазив жена је био велики и  моје предавање о асертивној комуникацији и активном учешћу у свим сферама друштва било је веома посјећено. Учеснице  су биле веома заинтересоване и активно су учествовале у радионици. Изразиле су потребу за организовањем  активности за жене  едукативног  карактера а у циљу веће афирмације жена и активнијим учешћем у друштву’’, додаје Жељка.

На наше питање какви су капацитети жена у дијаспори БиХ да помогну и подрже жене у БиХ како би се више укључиле у јавни живот у БиХ, Жељка је одговорила:

’’Капацитет жена у дијаспори је велики и постоје веома успјешне жене које би могле да активно учествују у сарадњи са женама у БИХ.  На задњем Конгресу Свјетског савеза дијаспоре (ССД) БиХ изабрана сам  у Главни одбор као представница жена и свој рад ћу усмјерити на јачање  и повезивање жена БиХ. Кроз умрежавање и радионице едукативног карактера жене стичу веће самопоуздање и мотивацију за активно учешће у друштву. Због тога сматрам да жене БиХ, како у дијаспори тако и у БиХ, кроз размјену искустава и сарадњу могу помоћи једне другима у будућности.

Током година послије рата жене су се развијале на различите начине у различитим срединама, како у БиХ тако и у дијаспори. Сасвим природно дошло је до стварања одређених стереотипа, који тренутно отежавају међусобну комуникацију. Уклањањем истих повратили бисмо разумијевање и узајамно поштовање.  Не смијемо заборавити да у БиХ имамо веома успјешних жена  и да су њихова исуства и знање исто тако потребна женама у дијаспори’’.

Жељкина порука женама у дијаспори и женама у БиХ је да самопоуздане и респектоване жене далеко лакше прихватају изазове које се пред њих стављају у савременом друштву. ’’Уколико створимо своју срећу, лако ћемо створити срећу и у својој околини. Зато будимо активне , бришимо стереотипе и  заједно градимо  бољу будућност за младе генерације’’, поручује Жељка.

На крају, Жељка наглашава да се радује наредном ангажману и нада се да ћемо се више повезати и узајмно сарађивати јер нам је исти циљ – боља будућност и просперитет наше домовине.