U prepunoj dvorani u glavnom gradu Bavarske Münchenu održana je kulturno-zabavna manifestacija, u organizaciji Bosanskog kulturnog-umjetničkog društva „Behar” (BKUD) iz Münchena.

Cilj manifestacije je predstavljanje ovog KUD-a koje je osnovano prije deset mjeseci, točnije u veljači ove godine, a već ima više od stotinu članova, počevši od najmlađih do odraslih.

Događaj je započeo recitiranjem stihova „Ima jedna Bosna, prkosna” i nastavljen je pjesmama poznate Nejre Brke, u pratnji orkestra na čelu s Damirom Galijaševićem.

Predsjednik BKUD-a Elvis Isaković u kratkom govoru zahvalio svim sudionicima događaja i istakao da je ovo prava prilika da se Bosanci i Hercegovci okupe na jednom mjestu i uživaju ​​u igri i pjesmi. Nakon toga, redale su se naizmjence KUD „Behar” i KUD „Džemal Bijedić” iz Austrije, koje postoji već 41 godina i svakim izlazaskom su dobili pljesak svih prisutnih.

Također, na pauzama su se publici obratili predstavnici bosanskih dopunskih škola iz Münchena, koji su pozvali roditelje da upišu svoju djecu u dopunske škole. Na kraju manfestacije podijeljene su zahvalnice onima koji su najviše i podržali rad i uspostavu BKUD-a, uključujući Mirsada Kurića, Sadiju Klepo, Ruzmiru Tihić-Kadrić, generalnu konzulicu BiH u Münchenu, i mnoge druge.

– Sretan sam i zahvalan što sam dobio tu čast i zadovoljstvo da mogu poželjeti i pomoći radu i uspostavi BKUD-a „Behar”. To su lijepe prilike, posebno za mlađe generacije, za očuvanje kulture, tradicije i običaja, kakvi su se njegovali u našoj Bosni i Hercegovini i koje smo ponijeli u srcu – kazao je Kurić.

Moderator programa bila je Šejla Druško.

Preuzeto: Avaz