Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine organiziralo je dvodnevnu obuku „Izazovi i mogućnosti unapređenja saradnje jedinica lokalne samouprave sa iseljeništvom“ kojoj su prisustvovali koordinatori za dijasporu iz osam jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

Obuci u Neumu, koja je održana 18. i 19. oktobra 2018. godine, prisustvovali su koordinatori za dijasporu, predstavnici sljedećih jedinica lokalne samouprave: Brod, Doboj, Donji Vakuf, Kladanj, Sokolac, Usora, Zavidovići i Živinice, koje su potpisnice Memoranduma o saradnji u oblasti iseljeništva sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

U uvodnom izlaganju pomoćnik ministrice Kemo Sarač prezentirao je aktivnosti Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, posebno one koje su predviđene Politikom o saradnji sa iseljeništvom, a odnose se na izradu dokumenata za unaprjeđenje ove saradnje.

Prvog dana obuke učesnicima je prezentirana važnost komunikacije i institucionalne saradnje između jedinica lokalne samouprave i iseljeništva. Uredi za dijasporu i koordinatori za dijasporu u lokalnim zajednicama najvažnije su karike povezivanja, posebno u domenu pomoći iseljeništva u razvoju jedinica lokalne samouprave.

U okviru ove teme prezentiran je i Interaktivni portal za dijasporu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, koji je od februara ove godine postao ključna tačka dvosmjerne komunikacije ovog ministarstva i iseljeništva.

Učesnici obuke su na temu „Razvojni planovi jedinica lokalne samouprave u ekonomskom sektoru (investicije i nova radna mjesta, razvoj malih i srednjih preduzeća, javno-privatna partnerstva, poljoprivreda, stočarstvo, turizam)“ identificirali ključne aktivnosti u radu sa iseljeništvom i naveli primjere dobrih praksi u svojim lokalnim zajednicama, iz čega se moglo zaključiti da je potrebno dosljedno provoditi razvojne strateške dokumente u koje je uključeno iseljeništvo, periodično izvršiti monitoring tih dokumenata, stvarati baze podataka o iseljeništvu, održavati stalnu komunikaciju sa iseljeništvom, te graditi i vratiti povjerenje dijaspore u institucije u Bosni i Hercegovini.

Drugog dana obuke u okviru teme „Razvojni planovi jedinica lokalne samouprave u društvenom sektoru (obrazovanje, socijalne usluge, omladinske, kulturne i politika u sportu) učesnicima je prezentirana aktivnost prijenos znanja iz iseljeništva u javni sektor u Bosni i Hercegovini, koju provodi Sektor za iseljeništvo u okviru projekta „Dijaspora za razvoj“, koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlade Švicarske u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Uz aktivno učešće svih aktera dvodnevne obuke koordinatora za dijasporu, zaključeno je da je neophodno nastaviti dobru saradnju jedinica lokalne samouprave, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i ostalih nivoa vlasti u oblasti saradnje sa iseljeništvom, te raditi i dalje na jačanju kapaciteta lokalnih vlasti kako bi se u što većoj mjeri povezali sa iseljeništvom sa područja svoje lokalne zajednica i na taj način obezbjedili njihov veći angažman u razvoju.