У партнерству са Министарством за људска права и избјеглице БиХ, Групација Наша перспектива је припремила “Водич за дијаспору из БиХ – Како остварити основна људска права у БиХ?. Водич је намијењен особама поријеклом из Босне и Херцеговине које бораве ван њених граница, те има за циљ да овој групи олакша кориштење права у земљи поријекла.

Водич на једном мјесту наводи листу људских права од интереса исељеништву из БиХ, те даје практична упутства за остваривање истих, а све у циљу да се исељеништву приликом боравка у БиХ олакша приступ правима.

„Када посматрамо наше законодавство, можемо рећи да исељеништво из Босне и Херцеговине, као и остали грађани БиХ, уживају сва могућа права у БиХ. Међутим, у пракси неинформисаност и компликоване процедуре онемогућавају исељеницима ефикасно кориштење права у земљи поријекла. Исељеништву из Босне и Херцеговине, као посебној, многобројној и специфичној групи бх. друштва, која даје огроман допринос развоју, неопходно је креирати посебне механизаме који ће олакшати остваривање њихових права у БиХ“, истакао је Армин Алијагић испред Групације Наша перспектива.

Групација Наша перспектива је основана 2010. године и спроводи активности усмјерене на укључивање дијаспоре у развој БиХ.  Групацију чине НВО Наша перспектива, Глобална развојна мрежа бх. дијаспоре, Бизнис центар бх. дијаспоре и Бизнис форум бх. дијаспоре – БХдиаФор. У свом досадашњем раду, Групација је остварила сарадњу са релевантним институцијама и организацијама у БиХ, инвеститорима бх. поријекла у иностранству, као и водећим бх. организацијама широм свијета.

Водич је припремљен у склопу МАТРА пројекта “Јачање улоге бх. дијаспоре у креирању политика у Босни и Херцеговини“, који финансира Амбасада Краљевине Низоземске у БиХ.

Водич можете преузети овдје.