Од 30. јула до 5. августа 2018. године у Босанској Крупи је одржан ”BH Roots – Promoting EU Values” у организацији BH Roots NGO из Данске и Савеза бх. удружења у Данској.

Овом догађају је присуствовало око 40 младих из Данске, Енглеске, Њемачке, Аустрије, Турске и  Босне и Херцеговине, старосне доби од 18 до 30 година.

БХ Роотс НGО организација младих регистрована је у Краљевини Данској, али подручје рада је широм Европе и у Босни и Херцеговини, а окупља младе који су рођени у дијаспори, који студирају ван Босне и Херцеговине и који живе и раде у Босни и Херцеговини.

Савез бх. удружења у Данској је организатор овог пројекта у оквиру програма Ерасмус+, а дио пројекта у 2018. години одлучили су да реализују у Босни и Херцеговини, због подршке локалним зајдницама.

У оквиру овог догађаја разговарано је о темама: ЕУ вриједности, мотивација младих и могућности будуће сарадње младих у дијаспори и Босни и Херцеговини. Осим радионица о теми интеркултуралности и конструктивних дискусија, учесници пројекта су имали прилику да слушају и предавања о очувању идентитета и важности групног и индивидуалног развоја.

Ову активност подржало је Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине чији су представници 3. августа 2018. године одржали састанак са младима и организаторима скупа, гдје су презентоване активности Министарства према исељеништву. Истакнуто је да Министарство жели у наредном периоду да проведе низ активности за што треба активну подршку младих у дијаспори.

Овај пројект представља пионирски подухват, а компетенције и знања која ће млади да понесу са овог догађаја могу да буду од велике користи за будуће активности усмјерене на младе у дијаспори. Закључено је да је ово тек почетак међусобне сарадње и да Министарство у наредном периоду усмјерава своје активности управо на младе у дијаспори, те планира да проведе  низ активности за што треба њихову активну подршку. Млади су подржали напоре и активности Министарства усмјерене према исељеништву и показали вољу за интензивном сарадњом.

Представници Министарства су са организаторима скупа посјетили Армина Халитовића, начелника Општине Босанска Крупа, гдје је разговарано о питањима младих и могућностима међусобне сарадње.

Начелник Халитовић је рекао да су Ерасмус+ пројекти одлична прилика за младе људе да науче нешто ново, размијене искуства и подијеле своје знање са другима. Он је додао да је сретан што је овакав пројекат имплементиран баш у Босанској Крупи, те захвалио Културно-умјетничком друштву „Грмеч”, суорганизатору скупа, што је још једном препознало вриједност пројекта и довело ове младе људе у Босанску Крупу.

Представници Министарства су понудили начелнику Халитовићу закључивање Меморандума о сарадњи, с обзиром на бројне припаднике дијаспоре из овог краја, који могу да буду велики потенцијал за развојне процесе ове општине и уопште Босне и Херцеговине.