У суботу 22. септембра 2018. године одржан је пети Свесловеначки скуп бошњачких културних друштава у Културном дому Шентвид у Љубљани, коме су присуствовале представнице Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

Свесловеначки скуп бошњачких културних друштава у организацији Бошњачког културног савеза Словеније (БКСС) је ове године окупио око 100 учесника из седам културних и спортских друштава: Друштво босанскохерцеговачког и словеначког пријатељства “Љиљан” Љубљана, Културно умјетничко друштво “Севдах” Љубљана, Бошњачко омладинско културно друштво Велење, Културно умјетничко и спортско друштво “Бехар” Копар,  Друштво за културу и дружење “Босански дијамант” Марибор, Културно спортско друштво Бошњака “Бисер” Јесенице и културно и спортско удружење “Санџак” Камник.

Бројна публика у Шентвиду је уживала у богатом програму, који је отворио пјесник Исмет Бекрић рецитацијом пјесме “Моја домовина”, а настављен је наступима чланова културних друштва из свих  крајева Словеније који су представили рад фолклорних, драмских и музичких секција на очувању и његовању босанске културе, традиције и обичаја.

Представницима свих удружења су уручене и захвалнице за учешће на већ традиционалном Свесловеначком скупу бошњачких културних друштава.

Присуство скупу је искориштено за упознавање и разговоре између представница Министарства за људска права и избјеглице БиХ и представника удружења у Словенији у циљу унапређења даље сарадње.