Izvor: Klix.ba, 24. rujna 2018. godine

Edhem Bešić je izbjegao u Švicarsku 1995. godine iz rodnog Prijedora. Kao strojarski tehničar, brzo je našao posao i u kompaniji K. Scharen AG kao praktikant. Tu počinje njegova priča, koja je posljednjih mjeseci, nakon više od 20 godina, dobila i sretni nastavak kroz pokretanje biznisa u Hrnićima kod Kozarca.

“Već 1997. nastavio sam sa školovanjem za proizođača strojeva i strojarskih postrojenja. Nakon završetka školovanja ostajem raditi u firmu, a onda 2013. završavam Višu strojarsku školu,  usmjerenje konstruktor strojeva. Paralelno sam radio i studirao, te poslije diplomiranja, preuzimam odgovornost za organizaciju proizvodno-tehničkog crtanja, konstruiranja i izrade ponuda”, pojašnjava svoj put Bešić.

Pozitivna domaća priča

U Bosnu i Hercegovinu vratio se s željom da učini nešto za svoje mjesto. Bešić je oprezan, kaže da ne želi velike priče, ali vjeruje u svoj projekt. Postupno  podiže proizvodnju kroz kompaniju “SB Laser” u partnerstvu sa matičnom firmom u Švicarskoj.

“Želimo povećati konkurentnost na tržištu u Švicarskoj, te osigurati da kupci koji su spremni dati nešto duži vremenski period za isporuku – zauzvrat dobiju kvalitetan proizvod po povoljnijim cijenama”, pojašnjava Bešić.

Njegova kompanija bavi se laserskim rezanjem lima, savijanjem, štancanjem i zavarivanjem. Uglavnom fokusirani su na švicarsko tržište. Za sada imaju tri uposlena – Nenada, Ahmeta i Josipa, a cilj mu je i angažiranje novih ljudi.

Potrebno strpljenje

“Naše radnike želim privući i zadržati korektnim odnosom, pristojnom plaćom i prilikama za usvaršavanje. Ovdje imamo u planu izgradnju moderne hale za proizvodnju, te ulagati u nabavu opreme da bismo mogli raditi punim kapacitetom. Tu imamo podršku i lokalne administracije, a pomoć realiziramo i u sklopu USAID Projekta ‘Diaspora Invest’. Ono što me posebno veseli, usprkos ponekad sporoj administraciji, što se nisam suočio s korupcijom i pritiscima te vrste. Nadam se da će tako i ostati“, prepričava nam svoja prva iskustva.

“Izazovi na tržištu Bosne i Hercegovine su kao i svagdje na svijetu. Konkurencija ne spava i ekonomska situacija se mijenja iz dana u dan. Više ne postoje dugoročni ugovori kao prije. Zahtjevi kupaca se povećavaju, a cijena proizvoda pada. Ako govorimo o nekim specifičnim izazovima, ovdje je to odlazak ljudi, zbog čega opada izbor radne snage, a za naš posao nam trebaju kvalificirani ljudi za koje obuka traje i do nekoliko godina“, napominje Bešić.

Poručuje budućim investitorima da se naoružaju strpljenjem.

“Ne trebaju očekivati ‘raširene ruke’ samo zato što dolaze iz neke europske zemlje, ali mogu imati korektnu suradnju s lokalnom zajednicom. Ako mi, Bosanci i Hercegovci, ne učinimo nešto za našu zemlju i ne napravimo iskorak, ne vidim razloga zašto bi to netko drugi učinio za nas. I ono što je najvažnije, našim ljudima iz inozemstva ne smije jedini motiv biti financijska dobit, jer rad u domovini donosi, pored mnogih izazova i pritisaka, i šansu da napravite nešto puno više i značajnije za sebe i za svoju zajednicu”, zaključuje Bešić.