Савјет министара БиХ је 132. сједници, одржаној 8. фебруара 2018. године  усвојило Извјештај Министарства за људска права и избјеглице о провођењу Политике о сарадњи са исељеништвом за 2017. годину, која је усвојена у априлу 2017. године и донијело одговарајуће закључке у циљу њенoг даљег провoђења.

У извјештају је наглашено да су покренуте активности за провођење циљева ове политике, који се односе на развој правног система и институционалних капацитета у овој области, пружање подршке исељеништву и унапређење сарадње, те стварање услова за већи допринос исељеништва развоју Босне и Херцеговине, каже се у саопштењу са сједнице Савјета министара БиХ.

Према Политици, уз државна министарства за људска права и избјеглице и спољних послова у провођењу ових активности, које изискују дужи период, активно се укључују и друге надлежне институције у складу с прописаним уставним надлежностима.

Финансијска средства потребна за реализацију Политике о сарадњи са исељеништвом осигурана су у буџету Министарства за људска права и избјеглице, док је већи дио осигуран донаторским средствима Швицарске владе путем пројекта „Дијаспора за развој“.

На локалном нивоу овај пројект ће оснажити капацитете јединица локалне самоуправе за пружање квалитетнијих услуга, умрежавања и боље сарадње с дијаспором и њено укључивање у развојне планове.