Са др. Лејлом Хаџикадић-Гушић, рођеном Бањалучанком са тренутном адресом у Шарлоти (САД), разговарали смо током одржавања 10. Дана Босанскохерцеговачко-америчка академија умјетности и наука (БХАААС), који су одржани на Јахорини од 21. до 24. јуна 2018. године.

Ова успјешна докторица, која од 1990. године живи и ради у Америци, специјализирала је за карцином дојке на Универзитетy у Питсбург Медикал Центру, а тренутно ради као директорица програма за младе жене са карциномом дојке и ассоциате програм директор феловшип програма за карцином дојке за Левине Канцер Институту и „Carolinas Health Care System“ у Шарлоти.

 

„Моја породица и ја затекли смо се у САД када је почео рат у Босни и Херцеговини. Како је тада био немогућ повратак у нашу домовину, почело је моје 17 година дуго школовање. Специјализирала сам карцином дојке код жена испод 40 година“, казала нам је др. Хаџикадић-Гушић уочи једнодневног мултидисциплинарног симпозија из карцинома дојке одржаног током 10. Дана БХАААС.

„Дани БХАААС су за нас изванредна прилика да се сретнемо са колегама из Босне и Херцеговине, размијенимо знања и искуства, а све с циљем помоћи нашем здравству да напредује. БХАААС је као једна велика породица која је у Министарству за људска права и избјеглице пронашла правог и истинског партнера.  У Босни и Херцеговини имамо добре докторе, али нажалост немамо добар систем здравства“, казала је др. Хаџикадић-Гушић и упозорила на недостатке у том систему.

„Женама у Босни и Херцеговини су ускраћена многа права, када је откривање рака дојке у питању. Немају право на бесплатну мамографију, дуго чекају на преглед, дијагностика није на задовољавајућем нивоу, а не ради се реконструкција дојке. Уз све то, код жена у Босни Херцеговини превладава страх и опћенито код нас се не прича пуно и отворено о болестима“, казала је др. Лејла.

Ова успјешна докторица, која својом смиреношћу и благошћу улијева повјерење, пуна је хвале за наше докторе са којима редовно размјењује знање и богато искуство, али се поново враћа на систем здравства који би требало хитно мијењати.

„Сарадња са докторима у Босни и Херцеговини је веома добра и моја искуства су позитивна, ми смо на истој страни, али оно што је негативно је што не можемо тако брзо промијенити систем“, казала нам је др. Лејла и додала да је њен сан да у нашем здравству што прије види ситуацију као у САД гдје је у центру пажње пацијент, његов најбољи интерес, а не крута и неприступачна администрација.

„Ја јако волим своју земљу, долазим сваке године са породицом, настојим помоћи колико год могу. Када размишљам о будућности, моје срце ме вуче у моју земљу. Питате ме да ли бих се вратила у Босну и Херцеговину, без размишљања кажем да бих када би постојао уређен здравствени систем“, казала је др. Лејла.

Докторица Лејла Хаџикадић-Гушић, која је свој професионални ангажман посветила „спашавању“ живота женама млађим од 40 година, поручује женама у Босни и Херцеговини да се ослободе страха од посјете доктору, да руше предрасуде о обољелим особама, да говоре о овој болести, јер рано откривање карцинома дојке није крај, него почетак њиховог новог живота.

„Позивам и моје колеге у дијаспори да сарађују са докторима у Босни и Херцеговини, да сви заједно покушамо унаприједити здравство у нашој домовини“, казала је др. Лејла.

За очекивати је било да разговор са др. Лејлом Хаџикадић-Гушић највећим дијелом буде вођен о њеној професионалној каријери, али нисмо је могли испратити на цјелодневни Симпозиј о карциному дојке а да је не питамо с каквим емоцијама долази у Босну и Херцеговину и како се осјећа на повратку свом „новом дому“?

„Видите, мени не силази осмијех са лица, то довољно говори о мојим емоцијама према домовини. Ех, на повратку, овај осмијех замијене сузе“, рекла је др. Хаџикадић-Гушић.