Вијеће страних инвеститора (ВСИ) у Босни и Херцеговини је крајем јуна 2018. године објавило друго издање Пословног барометра, истраживање које садржи низ корисних информација о препрекама у пословању у Босни и Херцеговини, користима инвестирања, те главним разлозима за реинвестирање у Босни и Херцеговини.

Резултати истраживања бит ће кориштени за унапрјеђење положаја и захтјева инвеститора према  институцијама у Босни и Херцеговини, с циљем побољшања регулаторног оквира, ефикасности државне управе и политичких одлука ради јачања позиције актуелних инвестиција и подстицања нових.

У сажетку Пословног барометра наводи се да, иако је Босна и Херцеговина одредила да је привлачење страних инвеститора један од стратешких приоритета, жељени ниво инвестиција још није достигнут због политичке нестабилности, компликоване административне структуре, обимне бирократије и недовољно потицајног пословног окружења.

Међу чланицама ВСИ 77% њих сматра да је пословно окружење у Босни и Херцеговини непредвидљиво, што свакако умањује могућност привлачења страних инвестиција. Ипак, без обзира на уочене препреке на које су чланице ВСИ указале у овом истраживању, 84% постојећих инвеститора је спремно препоручити Босну и Херцеговину као земљу за улагање, а 70% њих планира реинвестирати у Босну и Херцеговину у наредне три године.

Инвеститори су идентифицирали високообразовани кадар, махом техничке и економске струке (машинске инжињере и инжињере електротехнике, програмере, менаџере) као најпожељније профиле запосленика. Међутим, инвеститори су, такођер, у потрази за осталом техничком стручном радном снагом. У 2017. години код 49% компанија које су учествовале у истраживању дошло је до пораста броја запослених.

Укратко, ово истраживање је показало да чланице ВСИ инвестирају у Босну и Херцеговину због њеног географског и стратешког положаја и потенцијала домаћег тржишта, као и због постојећих ресурса и логистике у Босни и Херцеговини.

Пословни барометар допуњује Бијелу књигу коју, такођер, објављује ВСИ, а која садржи конкретне препоруке за побољшање пословне и инвестиционе климе у Босни и Херцеговини.

Вијеће страних инвеститора је непрофитна пословна асоцијација која представља интересе страних компанија у Босни и Херцеговини. Циљеви ВСИ су побољшање инвестиционог и пословног окружења у Босни и Херцеговини, те промоција комуникације и сарадње између ВСИ и власти у Босни и Херцеговини.

Вијеће страних инвеститора основано је 2006. године, а његове чланице су више од 50 интернационалних и регионалних компанија из различитих сектора: металне индустрије, рударства, грађевинарства, правних и финансијских услуга, нафте и енергије, трговине, банкарства, телекомуникација, производње хране и пића и многих других. Чланице ВСИ до сада су у Босну и Херцеговину инвестирале више од девет милијарди КМ и запослиле више од 20.000 особа.

Пословни барометар и Бијела књига доступни су на службеној страници ВСИ http://www.fic.ba.