U Donjem Vakufu je u subotu, 4. augusta  2018. godine  održan 5. Street basket turnir dijaspore „DIJABIH#5“, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjem turniru učestovale su četiri ekipe: Žabalj (Srbija), Prozor – Rama, Banjaluka i domaćin ekipa KK „Promo“ Donji Vakuf. Pobjednik ovogodišnjeg turnira je ekipa Žabalj iz Srbije koja je u finalu savladala ekipu Banja Luke. Treće mjesto osvojila je ekipa Prozor – Rama koja je u utakmici za treće mjesto savladala ekipu KK „Promo“ Donji Vakuf.

Organizatori 5. Street basket turnira dijaspore „DIJABIH#5“ bili su Sportski savez općine Donji Vakuf, KK „Promo“ Donji Vakuf i Javna ustanova Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf,  partneri općina Donji Vakuf i Savez Banjalučana u Švedskoj, dok je pokrovitelj turnira Vlada Srednjobosanskog kantona.

U okviru 5. Street basket turnira dijaspore „DIJABIH#5“ održano je predstavljanje izdavačkih djelatnosti magazina „Šeher“ Banja Luka i razgovor o saradnji organizacija iz dijaspore, regiona i Bosne i Hercegovine. Za učesnike turnira organizirana je i atraktivna rafting tura na rijeci Vrbas, od naselja Kopčić do centra Donjeg Vakufa.

Otvorenju turnira prethodio je sastanak predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine  sa načelnikom općine Donji Vakuf Husom Sušićem, predstavnicima Saveza Banjalučana u Švedskoj Feridom Lukačevićem, Mesudom  i Suadom Mulaomerović, Nailom Varjačom, predstavnikom Sabora bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj Kadrom Kulašinom. Sastanku su prisustvovali i dr. Hamdija Mlinarević,  član Organizacionog odbora 5. Street basket turnira, predstavnik Udruženja građanja (Vezeni most) Banja Luka Rasim Dizdarević, te predstavnici  lokalnih zajednica Žablja i Donjeg Vakufa.

Načelniku općine Donji Vakuf predstavljen je Memorandum o saradnji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Općine Donji Vakuf, koji se odnosi na saradnju u oblasti iseljeništva.

Članovima udruženja predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine prezentirali su aktivnosti koje provodi Sektor za iseljeništvo na temelju Politike o saradnji sa iseljeništvom,  s posebnim akcentom na prijenos znanja, saradnju sa lokalnim zajednicama, te ih pozvali da se registriraju na Interaktivni portal za dijasporu: www.dijaspora.mhrr.gov.ba.