Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji KUD-a “Mladi biseri”, u Stuttgartu je, u subotu, 25. februara 2023. godine održana manifestacija “Domovini s ljubavlju” kojoj je prisustvovalo više od 600 posjetilaca.

Već od 19 sati, u popularnoj Turn Versammlunghalle na Degerlochu nije bilo slobodnog mjesta, a tražila se stolica i mjesto više. Odlična organizacija i program posvećen domovini Bosni i Hercegovini počeo je intoniranjem himne naše domovine, a zatim nastupom najmlađih članova KUD-a “Mladi biseri” koreografijom “Adžina šći” za koju su nagrađeni velikim aplauzom. Baš kao i njihove kolege i koleginice iz srednje i velike grupe, za igre naroda iz BiH i koreografije: Sarajka djevojka, Sarajevsko polje i Ibarski Kolašin, koje je sa njima pripremila gospođa Slavica Jokić.

Program je nastavljen recitalom o domovini koji su izveli polaznici i polaznice Bosanske škole Stuttgart-Nord: Emina Radovović, Harun AmetLaris OmerovićAlina HasanovićLejs Omerović i Lejla Berić.

Aplauzom u Stuttgartu pozdravljeni su i gosti iz Sarajeva, predstavnici Udruženja Mali ambasadori Sarajevo, Adnan Vlajčić i Mohammed Bećirović. U svom obraćanju prisutnima gospodin Vlajčić je predstavio rad Udruženja Mali ambasadori Sarajevo, projekat Kamp za mlade od 12 do 16 godina i prvi interaktivni vodič za djecu o Bosni i Hercegovini.

Kako nam je istakao gospodin Vlajčić, reakcije su bile odlične.

– Sretan sam što i večeras, iako daleko od svojih rodnih krajeva, imamo priliku da budemo zajedno, da se družimo i pričamo o svojoj domovini, da uvijek na nju mislimo i da uz program koji su pripremili naši Mladi biseri i gosti bar na trenutak zaboravimo na sve probleme i uživamo u ime naše jedine domovine Bosne i Hercegovine čije praznike obilježavamo, rekao je u svom pozdravnom govoru, u ime organizatora Sead Selmanović, predsjednik KUD-a “Mladi biseri”.

Gosti na manifestaciji u Stuttgartu bili su i predstavnici Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori na čelu sa predsjednikom Harisom Halilovićem.

U svom pozdravnom govoru prisutnima gospodin Halilović je istakao da je historija Bosne i Hercegovine bogata i burna koju malo koja država u svijetu ima, da trenutna poliička situacija u domovini nije dobra, ali da će pobijediti oni koji se zalažu da ona ostane cjelovita, zemlja dostojna života svakog čovjeka, ma kako se on zvao.

– Zadatak nas koji živimo izvan njenih granica je da pomognemo njen razvoj, da sačuvamo svoje običaje, kulturu, jezik i da u sredinama u kojima živimo promovišemo pozitivne vrijednosti svoje domovine, istakao je Haris Halilović, predsjednik Saveza DŠ BiH, u svom obraćanju.

Nakon programa u kome su svoje umijeće pokazali članovi i članice KUD-a “Mladi biseri”, polaznici i polaznice Bosanske škole, obraćanja gostiju iz Sarajeva i pozdravnih govora, uslijedio je zabavni dio programa u kome su prisutni uživali u pjesmama i muzici popularnog Semira Jahića.

Nije nedostajalo ni specijaliteta iz bosanske kuhinje i kolača koje su pripremili vrijedni članovi i članice Mladih bisera. Zahvaljujući njima, Stuttgart je u subotu navečer govorio, igrao i pjevao – bosanski!

Odlična moderatorica programa bila je Sabina Ohran Amet.

Preuzeto: MojaBiH