U petak 17. decembra 2021. godine u svečanoj sali hotela Grand Stars Reception u Sjevernoj Altoni u Melbournu, u saveznoj državi Viktoriji, održano je matursko veče 16. generacije maturanata Bosanske škole.

U okviru svog redovnog srednjoškolskog obrazovanja u Australiji, oni su mogli izabrati bosanski jezik kao izborni predmet i ravnopravno sa drugim izbornim predmetima polagati ga usmeno i pismeno, te osvojenim rezultatima krenuti sa upisom željenih fakulteta i započeti svoje akademsko obrazovanje.

Amir Šahinović, počasni konzul iz Sydneya, nagrade za najbolje učenike (Foto: Semra Makaš)
Amir Šahinović, počasni konzul iz Sydneya, nagrade za najbolje učenike (Foto: Semra Makaš)

Tako su i ove godine maturanti iz dva centra u Melbournu – Noble Parka i Caroline Springsa putem škole bosanskog jezika održali posebne, lične, tradicijske, jezičke i kulturološke veze sa Bosnom i Hercegovinom – domovinom njihovih roditelja i predaka.

Svojim dolaskom iz Sydneya, matursko veče uveličao je počasni konzul, gospodin Amir Šahinović, dodijelivši pohvale najboljim maturantima iz generacije 2020, a koje već tradicionalno šalje ambasada BiH u Canberri. Prošle godine najbolji su bili Hana Makaš, Benjamin Đogić, Adna Kašić i Deen Selmanović. U svom obraćanju konzul se osvrnuo na historijat imenovanja bosanskog jezika i između ostalog rekao:

“Bosanski jezik je nastao na prostoru koji se već hiljadu godina Bosnom zove, a Bosna i njeni stanovnici – nekada Bošnjaci ili (dobri) Bošnjani – jedan narod i jedan jezik, izloženi različitim civilizacijskim i kulturološkim uticajima. Mi smo narod sa veoma starom historijom i kulturom. I upravo vi ste nam garant da će naš jezik i kultura opstati u budućnosti. Zato sam ponosan na sve vas”.

Recital o Bosni - učenici Bosanske škole u Melbourneu (Foto: Semra Makaš)
Recital o Bosni – učenici Bosanske škole u Melbourneu (Foto: Semra Makaš)

U ime Viktorijanske škole jezika prisutnima se obratio doktor Felix Siddell, koordinator iz centra zapadnog dijela Melbourna, istakavši važnost očuvanja jezičke posebnosti i identiteta u multikulturalnom australskom društvu. U svom obraćanju je istakao:

“Uživajte u jeziku, u izgovoru, gramatici, rječniku. Sve je to odličan način da održavate vaše moždane ćelije budnim. Ako se stidite da vježbate vaš bosanski sa roditeljima ili rodbinom, ne zaboravite na ovu australsku poslovicu: Ono što ne koristiš, to gubiš. Vježbanje čini savršenstvo.”

A o svojim utiscima o samoj večeri, rekao je sljedeće: “Ovo je izuzetno veče uz snažno prisustvo muzike – sevdalinke. Također sam posebno oduševljen najmlađom grupom učenika, njihovim nastupom, recitovanjem, glumom, doživljajem jezika. Odličan rad!”

Prisutnima se obratio i glavni imam Islamskog centra “Deer Park”, profesor i hafiz Halil Mehtić koji je nedavno doputovao iz Bosne i Hercegovine i stupio na novu dužnost.

Braća Edhem i Rešad Čustović, osnivači fondacije BH Futures Foundation, koja potencira razmjenu studenata između BiH i Australije, stalni su donatori škole, pa su i ove godine vrijednim novčanim poklonima nagradili najbolje maturante.

Posebnim govorom maturantima i prisutnima se obratio Edhem Eddie Čustović, inače predavač na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, i između ostalog rekao:

“Ove simbolične nagrade su samo jedna mala sitnica, koju mi smatramo potrebnim da bismo dodatno uvažili rezultate naših studenata, njihovog uspjeha i njihove želje da uče bosanski jezik… učiti bilo koji jezik je nešto što svako treba da čini, ali učiti svoj jezik je možda najveći patriotski akt koji možete učiniti.”

Jedan od laureata generacije maturanata 2020. bila je Hana Makaš. Zbog izuzetno visokih rezultata nagrađena je i specijalnom pohvalom premijera Viktorije Daniela Andrewsa, a u svojim impresijama u vremenu provedenom u Bosanskoj školi rekla je između ostalog:

“Šaljite svoju djecu u Bosansku školu. Ja sam žrtvovala svoje subote punih 12 godina koliko sam pohađala školu, i ne bih to nikada mijenjala za neku drugu aktivnost. Osim znanja i ljubavi prema našoj domovini, iz škole nosim najbolje uspomene.”

Nastavnice koje su izvele 16. generaciju maturanata bosanskog jezika Sada Makaš i Mineta Hadžiavdić dirljivim riječima su se obratile svojim učenicima i zažele im sve najbolje u budućem školovanju uz želju da i dalje njeguju i čuvaju bosanski jezik kao dio svog identiteta, jer u maternjem jeziku prepoznajemo sebe i dio svoje duše.

Nakon zvaničnih obraćanja i čestitanja uslijedio je umjetnički dio programa koji su oblikovali nastavnici i njihovi učenici. Nastavnici su govorili poeziju, Senad Makaš čuvenu pjesmu “Bosna” Nedžada Ibrišimovića, a Aiša Hadžiahmetović svoje pjesme “Probuđeni” i “Da su moje pjesme”.

Učenici starijih razreda priredili su recital iz “Putopisa” Alije Isakovića. Specijalni gosti bili su majstori sevdaha i sevdalinke, gospodin Kadir Đulović, sazlija, Jasna Dolić, bosanska pjevačka diva u Australiji i njen brat Jasmin Dolić na harmonici.

Sevdah - Kadir Đulović i Jasna Dolić (Foto: Semra Makaš)
Sevdah – Kadir Đulović i Jasna Dolić (Foto: Semra Makaš)

Ipak, najveće oduševljenje izazvali su najmlađi učenici bosanske škole iz centra Caroline Springs. Belma, Naida, Kaid, Iman, Amila, Imran i Azra Melek izveli su recital “Imam nešto važno da ti kažem” i svojim recitovanjem, glumom i načinom komunikacije s publikom izazvali su ovacije i zarobili srca prisutnih.

Vrhunac maturske večeri bila bila je dodjela diploma i poklona maturantima, te zajedničko fotografisanje s roditeljima, nastavnicima i prijateljima.

Najmlađi učesnici sa učiteljicom Aišom Hadžiahmetović (Foto: Semra Makaš)
Najmlađi učesnici sa učiteljicom Aišom Hadžiahmetović (Foto: Semra Makaš)

Na kraju večeri, tj. nakon dodjele zahvalnica i priznanja sponzorima škole, donatorima večeri i specijalnim gostima, uz muziku, pjesmu i ples, vođeni repertoarom muzičara Admira Tokića, svi prisutni su se zabavljali do ponoći.

U atmosferi međusobnog poštovanja i zahvalnosti Bosanska škola u Viktoriji je pokazala ne samo dobre organizacijske sposobnosti, već i lice istinske ljubavi u plemenitoj ideji povezivanja kultura Australije i Bosne i Hercegovine.

Preuzeto: klix.ba