Postoje vrlo male razlike između uspjeha i poraza u razvoju vaše zemlje, a vaša dijaspora može to nadoknaditi, rekao je Aikins, objašnjavajući kako se to može postići

Dr. Aida Ibričević je istraživačica i konzultantica na području studija migracija i dijaspore. Živi i radi u Sarajevu, te je vanjska suradnica s Migration Center na Peace Research Institute (PRIO) u Oslu, Norveška. BiH dijasporske rasprave izravno u vaš inbox na www.aidaibricevic.com

Na ovogodišnjem BiHdiaFor –u, skupu posvećenom umrežavanju bosanskohercegovačke dijaspore, u organizaciji Udruge “Naša perspektiva”, a uz podršku USAID -a Projekt Diaspora Invest, Kingslez Aikins podijelio je svoje veliko iskustvo i znanje na području uključivanja dijaspore u razvoj zemalja porijekla, Svoj je govor predstavio u deset lekcija.

LEKCIJA 1: ANGAŽMAN DIJASPORE ZNAČI OTVARANJE NOVIH RADNIH MJESTA

Postoje vrlo male razlike između uspjeha i poraza u razvoju vaše zemlje, a vaša dijaspora može to nadoknaditi. Ovdje ću vam ispričati priču o tome kako je Intel otvorio tisuće novih radnih mjesta i uložio milijarde u Irsku. Tada sam radio za IDA Ireland, irsku agenciju za privlačenje stranih ulaganja, a jedan od naših važnih klijenata bio je Intel, američki proizvođač računalnih čipova. Intel je u to vrijeme razmatrao osam različitih lokacija za svoje europsko sjedište, da bi na kraju svoj izbor sveo na ulaganje u Škotsku ili Irsku. U prvom krugu ipak su se odlučili za Škotsku, a objasnili su nam i zašto. Naveli su dva razloga: povezanost Škotske s mnogo većim britanskim tržištem i činjenicu da je u to vrijeme u Škotskoj bilo više elektroinženjera nego kod nas. Čuvši Intelove razloge, angažirali smo tvrtku za zapošljavanje, koja se obratila tisuću inženjera elektrotehnike iz naše dijaspore s jednostavnim prijedlogom: vratite se u Irsku, a mi ćemo se pobrinuti da Intel uloži s nama. Osamdeset posto elektrotehničara iz irske dijaspore koje su kontaktirali odazvalo se pozivu rekavši: Vratit ćemo se ako uspijete uložiti Intelova ulaganja. Kao rezultat toga, Intel je promijenio mišljenje i uložio milijarde u irsko IT tržište, stvarajući tako tisuće novih radnih mjesta.

LEKCIJA 2: KAD GOVORIMO O DIJASPORSKIM ULAGANJIMA, KLJUČNO JE RAZUMIJEVATI KONCEPT PRIPADANJA

Mogao bih reći da se kod bosanskohercegovačke dijaspore radi o mnogo različitih dijaspora, te da svaka od njih ima različite interese, želje, ambicije i mogućnosti. Pojam pripadnosti vezan je za mjesto, ne toliko za državu ili njezin državni sustav, koliko za mjesto. Ovdje se može napraviti paralela između dijaspora i u sveučilišnim alumni grupa, jer je u oba slučaja pripadnost vezana za neko mjesto, npr. mjesto podrijetla ili mjesto studiranja – sveučilište. U SAD -u su posebno razvijene tehnike suradnje sa sveučilišnim alumni skupinama, koje se uglavnom odnose na dvije razine suradnje: suradnju slabijeg intenziteta sa širom alumni populacijom i vrlo intenzivnu suradnju s relativno malim brojem alumnija. Ovdje bih naveo primjer filantropije Chucka Feeneya, milijardera irskog podrijetla, koji je nakon što je stekao svoje bogatstvo donirao preko dvije milijarde dolara obrazovnim ustanovama u Irskoj. Obrazovni sustav u Irskoj ne bi bio ovakav kakav je danas, da nije te jedne osobe koja je učinila nevjerojatnu stvar. Dijasporska ulaganja, osobito filantropija, je najviše vođena pojmom pripadnosti.

OSTALI TEKST PROČITAJTE OVDJE.

Preuzeto: mojaBIH