Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” sa sjedištem u Münchenu i Odžaku raspisao je književni konkurs za najbolju neobjavljenu kratku priču i najbolju neobjavljenu pjesmu sa tematikom Bajrama i bajramskih običaja i dodjeljivanje književne nagrade “Musa Ćazim Ćatić” kategorije “Bajramske priče” i “Bajramske pjesme” s ciljem da se bajramski običaji i ljepote tog velikog praznika kroz pero sačuvaju za nove naraštaje.

Na konkurs/natječaj za književnu nagradu “Musa Ćazim Ćatić” – na književnom natječaju “Bajramske priče i pjesme” za najbolju neobjavljenu bajramsku priču i pjesmu, koji je bio raspisan do 15. marta 2021. godine, prispjele su 52 priče i 53 pjesme.

Za najbolje priče plakete su dobili: Nur Sadia (Sadija Klotz), Senada Užičanin, Ivona Grgić, Dina Bavčić,.Hamza Elezović, Abid Jarić i Fahrudin Kučuk.

Za najbolje pjesme plakete su dobili: Edin Šarić, Dina Bavčić, Nermina Subašić, Advija Herenda, Mehmed Meša Delić, Semira Jakupović i Fahrudin Kučuk.

Sve priče i pjesme podastrijete su spoznajom značaja bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima – koje god vjeroispovijesti bili. Nadalje, neizbježna je spoznaja, a što ovu svojevrsnu panoramu priča i pjesama čini posebno vrijednim literarnim štivom, je da su priče i pjesme ljekovite poruke, ali i pouke koju u sebi nose bajramski blagdani.

Iz Udruženja se zahvaljuju svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos i samim tim doprinijeli jačanju i vrednovanju književnog stvaralaštva, kulture, običaja i tradicije Bosne i Hercegovine, regije i šire. Uputili su i čestitke nagrađenim autorima.

Izvor: Moja BiH