Bosansko – američka akademija znanosti i nauka (BHAAAS), u partnerstvu s Mediacentrom Sarajevo, uz podršku Fonda Otvoreno Društvo BiH i marketinške agencije Republic iz Sarajeva, pokreće šestomjesečni projekt za razvoj znanstvenog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Koristeći pandemiju kao glavni fokus projekta, novinari, medijski profesionalci, studenti i drugi zainteresirani imat će jedinstvenu priliku za stjecanje i primjenu znanja iz područja znanstvenog novinarstva, ponuditi i realizirati svoje ideje za poboljšanje izvještavanja o znanstvenim temama i surađivati ​​sa stručnjacima iz regije i šire.

Projekt će započeti istraživanjem, gdje će kroz analizu izvještavanja bh. medija o cjepivima i fokus grupa u kojoj će sudjelovati znanstvenici i novinari, prepoznati ključne trendove i izazove u izvještavanju o pandemiji i drugim temama znanstvene prirode.

U travnju će se održati dvodnevni hakaton za mlade, posvećen rješenjima za promicanje znanstvenog novinarstva, kako bi se građani bolje informirali. Glavni cilj aktivnosti je podizanje svijesti kod mladih o važnosti adekvatnog i vjerodostojnog informiranja javnosti o znanstvenim temama – priopćeno je iz BHAAAS-a.

U srpnju će se održati trodnevna online konferencija na kojoj će profesionalni znanstveni novinari i drugi stručnjaci iz regije i šire održati predavanja i radionice s jedinstvenim obrazovnim sadržajem.

Kao završna aktivnost projekta, putem otvorenog poziva i postupka odabira, sedam odabranih novinara dobit će stipendiju za pisanje i objavljivanje visokokvalitetnog izvještaja o jednoj od znanstvenih tema, uz kontinuiranu podršku mentora (znanstvenika i medijskih stručnjaka) . Iza ovog projekta medijima i znanstvenoj zajednici na raspolaganju će biti resursi i znanje koji će se koristiti za daljnji razvoj i unapređenje znanstvenog novinarstva u Bosni i Hercegovini – navodi se u priopćenju.

– Znanost i pitanja znanstvene prirode sve više postaju neizbježni dio javne rasprave. Od globalnog zagrijavanja do pandemije COVID-19 s kojom se suočavamo, jasno je da naše postojanje ovisi o znanosti. Stoga je od velike važnosti da javnost bude na odgovarajući način informirana o tim temama i da se u društvu izgradi određena razina znanstvene pismenosti. Vjerujem da bi novinari i znanstvenici trebali puno više surađivati ​​i raditi zajedno na stvaranju javnog mnijenja. Zbog toga će ovaj projekt raditi na povezivanju ova dva svijeta – rekla je Ljiljana Đukanović, članica BHAAAS-a i voditeljica projekta.

Vrlo specifično znanje u području prirodnih znanosti, razumijevanje različitih farmaceutskih i zdravstvenih koncepata i procesa, tijekom pandemije COVID-19 pokazalo se izuzetno važnim za novinare i urednike da razumiju sve što se događa, a zatim o tome izvještavaju i objašnjavaju širu javnost – podsjeća Elvira Jukić-Mujkić, urednica u Mediacentru Sarajevo, navodi BHAAAS.

Preuzeto sa: bhaaas.org/