U organizaciji Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori sa sjedištem u Stuttgartu (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.) i Udruženja Otkrij bosanski iz Beča, 13. i 20. marta 2021. godine, u vremenu od 10 do 12:30 sati, putem Zoom aplikacije održat će se seminar Stručno usavršavanje nastavnika maternjeg jezika (bosanskog jezika) u SR Njemačkoj.

Projekat je zamišljen kao podrška stručnom usavršavanju nastavnika/nastavnica bosanskog kao maternjeg jezika u Njemačkoj, posebno podrška nastavnicima/nastavnicama koji drže nastavu u dopunskim školama BiH na bosanskom jeziku u ovoj zemlji. Stručni seminar trajat će dvije subote (pet sati -odnosno  sedam školskih časova) na kojem će se predavači/ce predstaviti sa adekvatnim stručnim temama vezanim za nastavu maternjeg jezika u višejezičnom društvu i problematikom vezanom za takav vid nastave.

Ciljevi projekta su:

– stjecanje novih naučnih i stručnih saznanja iz oblasti lingvistike i kulturologije za nastavnike maternjeg jezika (bosanskog jezika) u Njemačkoj;

– usvajanje savremenih metodičkih modela u nastavi jezika i književnosti sa fokusom na specifične okolnosti učenje jezika i književnosti izvan matične domovine;

– povezivanje i saradnja između udruženja Otkrij bosanski i Saveza dopuskih škola Bosne i Hercegovine i

– certificiranje nastavničkog kadra maternjeg jezika izvan granica Bosne i Hercegovine u cilju poboljšanja kvaliteta nastave u dopunskim školama BiH u SR Njemačkoj.

Predavači/ce na seminaru za nastavnike /nastavnice bosanskog jezika u SR Njemačkoj bit će istaknuti univerzitetski profesori: prof. dr. Halid Bulić, Centar za bosanski, hrvatski i srpski jezik, Filozofski fakultet u Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu i prof. MMag. Azra Hodžić-Kadić, Sprachzentrum der Universität Wien, Österreichische Akademie der Wissenschaften; Otkrij bosanski – Entdecke Bosnisch – Discover Bosnian (Verein zur Förderung der bosnischen Sprache und Mehrsprachigkeit“.

Zahvaljujemo udruženju Otkrij bosanski iz Beča na saradnji, a sve nastavnike i nastavnice bosanskog jezika u SR Njemačkoj i predavače/ce u bosanskim dopunskim školama pozivamo da se prijave za seminar.

Krajnji rok prijave je 10. mart 2021. godine.

Prijave za seminar mogu se izvršiti putem e-maila: savez.bh.skola@gmx.de, halilovicharis@web.de i azra.hodzickadic@univie.ac.at.