Др. Младен Милићевић, истакнути композитор и професор настањен у Лос Анђелесу, био је у децембру 2020. и јануару 2021. ангажован на онлајн преносу знања на Музичкој академији у Сарајеву у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ (Д4Д) – пројекта Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швајцарске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

Цјелосеместрални програм предавања др. Милићевића био је посвећен представљању његових умјетничких и теоријских истраживачких пројеката с фокусом на његово композиторство, судјеловање у активностима југословенске авангардне музичке сцене 80-тих и 90-тих, те посебних области којима је посвећен у свом умјетничком и истраживачком искуству укључујући и његова искуства у оквиру сцене америчке експерименталне музике, те његова истраживања у области семиотике, меметике и психологије музике.

Др. Младен Милићевић је професор на одјелу за Recording Arts (умјетност снимања звука) на Универзитету Loyola Marymount у Лос Анђелесу. Он је 11 година био шеф Recording Arts одјела, а 2019. је одступио с те позиције и постао први професор на Универзитету Loyola Marymount који предаје 100% (онлајн) интернетску наставу. Примарни образовни интерес др. Милићевића је сада усредоточен на онлајн предавања. Његови академски интереси су интердисциплинарни, а излагао је на разним међународним конференцијама у широком распону тема попут музике, филма, естетике, семиологије, социологије, образовања, умјетне интелигенције, религије и културолошких студија.

Младен Милићевић је дипломирао 1982. композицију и магистрирао 1986. композицију и мултимедијалне умјетности на Музичкој академији у Сарајеву студирајући код професора Јосипа Магдића. 1986. године је дошао у Сједињене Државе на студиј код Алвина Луциера на Универзитету Wеслеyан, гдје је магистрирао експерименталну музичку композицију 1988. На Универзитету у Мамију на Флориди, Младен Милићевић је докторирао композицију 1991. године, студирајући код професора Дениса Кама. Неколико љета такође је провео студирајући с Мичелом Чајковским у љетној музикеној школи у Аспену, Колорадо.

Добитник је више музичких награда за своје композиције у бившој Југославији, али и у Еуропи. Радећи у Сарајеву од 1976 до 1986. године као композитор, правио је музику за позориште, филмове, радио и телевизију, добивши неколико награда за тај рад. Откако се 1986. преселио у Сједињене Државе, Младен Милићевић је изводио своју електронску музику уживо, компоновао за модерне плесове, снимио неколико експерименталних анимираних филмова и видео записа, постављао мултимедијалне инсталације и видео скулптуре, те имао изложбе својих слика, и радио музику за филмове.

Стицајем чудних околности 2003. године радио је музику за филм “The Room” који је сада постао међународни феномен као “најгори” филм икад направљен. По том филму 2018. урађен је холивудски филм “Disaster Artist” за који је Џемс Франко добио Голден Глобе. Вриједно спомена је и то да је проф. Милићевић радио музику за документарни филм “Cuba: The Forgotten Revolution” који је 2015 добио наградy EMMY.

Проф Милићевић је и прије у више наврата преносио знање у БиХ. Прошле године је такође у оквиру пројекта ‘’Дијаспора за развој’’ био гост на Академији сценских умјетности. Милићевић каже да је овај програм преноса знања изванредан, а на питање шта мисли како дијаспора може помоћи БиХ на њеном развојном путу, професор Милићевић каже :

“ Можемо пренијети наше интернационално знање и искуства, не мислим да дијаспора има “потребе” од БиХ она је ту да помогне БиХ. Свим научницима из БиХ требала би бити част да могу помоћи. Дакле,  ако БиХ плати путне трошкове и обезбједи смјештај, свако из дијаспоре би требао доћи у БиХ и подјелити знање и искуства.”