Амбасадорица Босне и Херцеговине у Чешкој Републици Мартина Млинаревић састала се 19. јануара 2021. године са предсједником Сената Чешке Републике Милошем Вyстрчилом.

Том приликом је истакнуто да двије земље имају традиционално добре и пријатељске односе. Разговарано је и о даљем јачању билатералне сарадње, путу БиХ ка Европској унији те актуелној политичкој ситуацији у нашој земљи.

Амбасадорица Млинаревић изразила је захвалност на значајној помоћи коју Чешка Република континуирано пружа Босни и Херцеговини кроз заједничке пројекте те пројекте Чешке развојне агенције као и за помоћ кроз удјел у Вишеградском фонду, посебно током изазовног времена пандемије КОВИД-19.

Предсједник Сената Вyстричил је изразио опредијељеност Чешке Републике ка проширењу ЕУ на западни Балкан те истакнуо да је Чешка на том путу истински пријатељ Босни и Херцеговини. Током састанка наглашена су очекивања која Босна и Херцеговина мора испунити на свом евроатлантском путу, с посебним освртом на имплементацију пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру.

Било је ријечи и о босанскохерцеговачкој заједници у Чешкој Републици која је изврсно интегрисана у чешко друштво. Амбасадорица Млинаревић захвалила је на стипендијима које Чешка Република пружа годинама нашим студентима те пренијела позив предсједнику Сената за посјету Босни и Херцеговини у што скоријем периоду.